Het voorstel van Trump om nieuwe belastingen te implementeren op internationale overboekingen zou wel eens goed uit kunnen pakken voor de crypto-industrie. Dit blijkt onder andere uit gegevens van Coin Dance, die aangeven dat het volume in landen als Venezuela en Mexico flink aan het stijgen is.

Trump wil een nieuwe belasting instellen op internationale overboekingen. Hiermee de president van de Verenigde Staten ervoor zorgen dat de Amerikaanse dollars van immigranten zoveel mogelijk binnen de grenzen blijven. In een interview met Breitbart legt de Kansas secretary of state, Kris Kobach uit:

“Het dreigement [aan illegale immigranten] dat ik heb geuit, is er een die [de VS] echt kan helpen. Dat is de dreiging van het beëindigen van internationale overboekingen van de meerderheid van de mensen in de Verenigde Staten uit Mexico die hier illegaal zijn. Dat is een bedreiging die we kunnen doorvoeren en die onze economie echt helpt, omdat het geld niet naar huis wordt gestuurd, het circuleert in de economie van de Verenigde Staten en helpt onze economie op gang te brengen. Het is eigenlijk een goede zaak als we doorgaan.”

Een woordvoerder van het Witte Huis stelt daarnaast in een verklaring:

“Het is een topprioriteit voor de administratie, zoals al twee jaar lang, om de toegestane verblijfsduur voor visa en het visumontheffingsprogramma te verlagen – en het is algemeen bekend dat de administratie werkt aan een implementatie van immigratiewetgevingsregels om Amerikaanse belastingbetalers te beschermen.”

Cryptocurrency kan echter een alternatief bieden voor deze immigranten. Zo biedt ripple (XRP) de mogelijkheid om direct geld te versturen, tegen zeer lage kosten. Het is hiermee zelfs aantrekkelijker dan de meeste banken voor dat een dergelijke belasting zou worden ingesteld.

Volgens data van Coin Dance zijn de volumes op verschillende cryptocurrency exchanges vanuit Mexico en Venezuela flink aan het toenemen. Zij zouden in de zeven dagen voor 13 april zo’n $500.000 hebben verstuurd met behulp van crypto. Het lijkt er dus op dat immigranten inderdaad naar crypto grijpen om alsnog geld te kunnen versturen zonder hoge kosten te hoeven betalen. Cryptocurrencies zouden daardoor flink kunnen profiteren, mocht het voorstel daadwerkelijk worden geïmplementeerd.