De Amerikaanse financiële toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Canadese social media-platform Kik. Dit maakte de toezichthouder op 4 juni bekend in een officiële aankondiging.

In 2017 zou Kik tokens hebben verkocht en daarmee $100 miljoen hebben opgehaald. Kik zou echter de registratieverplichting niet na zijn gekomen. Het registreerde de verkoop namelijk niet bij de juiste toezichthouders.

Om precies te zijn schond Kik sectie 5 van de Securities Act van 1933. De SEC wil een volledige schadeloosstelling voor investeerders, met rente, en wil daarnaast een fikse boete opleggen.

Volgens Steven Peikin, de co-directeur van de Handhaving Divisie van de SEC, heeft Kik “investeerders de informatie waartoe zij wettelijk gerechtigd waren niet gegeven en belette het investeerders geïnformeerde investeringsbeslissingen te nemen.”

Daarnaast zou Kik rendement hebben beloofd naarmate de startup haar digitale ecosysteem verder uitbreidt. Robert Cohen, hoofd van de Handhaving Divisie, stelt in de aankondiging:

“Toekomstige winst op basis van de inspanningen van anderen is een kenmerk van een effectenaanbod dat moet voldoen aan de federale effectenwetgeving.”

Eerder maakte Kik nog bekend $5 miljoen op te willen halen om een rechtszaak tegen de SEC aan te kunnen spannen. Daarvoor zou het een speciaal fonds op willen richten, DefendCrypto, om naar verluidt vergelijkbare rechtszaken te kunnen sponsoren.

Gezien de onduidelijkheid omtrent crypto en regelgeving blijft het onduidelijk hoe cryptocurrencies precies worden gedefinieerd door dergelijke autoriteiten. Er lijkt echter een positieve trend te zijn in de ontwikkeling van specifieke regelgeving die investeerders en bedrijven meer duidelijkheid moet bieden over cryptocurrencies.