Op 12 februari heeft het Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network, ook wel bekend als het FinCEN, aangekondigd dat het “belangrijke nieuwe vereisten” voor cryptocurrencies gaat implementeren. Dit heeft de Amerikaanse Minister van Financiën, Steven Mnuchin, gemeld tijdens de hoorzitting over het budget voor volgend jaar.

Mnuchin werd tijdens de hoorzitting gevraagd hoe het budget eruit zal zien wanneer verdachte cryptocurrency-transacties zullen worden gemonitord. Daarop antwoordde de minister:

“We staan op het punt om enkele belangrijke nieuwe vereisten te implementeren met FinCEN. We willen ervoor zorgen dat technologie vooruitgaat, maar ook dat cryptocurrencies niet worden gebruikt zoals de Zwitserse geheime bankrekeningen van vroeger.”

De transacties zullen volgens Mnuchin gemonitord worden zodat “wetshandhavers kunnen zien waar het geld naartoe gaat en dat het niet wordt gebruikt voor het witwassen van geld.” Hoe de nieuwe vereisten eruit zullen gaan zien is op dit moment nog onduidelijk. Wel lijkt het er dus op dat de Verenigde Staten strengere regelgeving zullen gaan invoeren voor cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH).

Het gesprek rondom regulering van cryptocurrency kwam in een stroomversnelling na de aankondiging van Facebooks stablecoin-project Libra. De voorzitter van de Federal Reserve, Jeremy Powell, noemde dit een “wake-up call” voor de Amerikaanse wetgevers. Het land zou nu bezig zijn met het onderzoek naar central bank-issues digital currencies (CBDC) maar is op dit moment nog niet bezig met een eigen digitale dollar.

Eind december ontving het Amerikaanse Congress een nieuw wetsontwerp dat meer duidelijkheid moet scheppen voor cryptocurrencies. De wet, Crypto-Currency Act of 2020 genaamd, stelt vast welke overheidsorganen de regulatie van crypto moeten gaan overzien in de toekomst.