Het hooggerechtshof van India heeft het verbod op handel tussen banken en cryptocurrency-gerelateerde bedrijven nietig verklaard. Dat meldt persbureau Bloomberg op 4 maart.

In de zomer van 2018 had de Reserve Bank of India (RBI), de centrale bank van het land, nieuwe richtlijnen ingevoerd omtrent cryptocurrencies als bitcoin (BTC). Hierdoor mochten financiële instanties geen bankdiensten meer aanbieden aan crypto-gerelateerde bedrijven als exchanges (beurzen).

Hierdoor kwamen veel crypto-bedrijven in de problemen, exchanges moesten bijvoorbeeld verhuizen, de deuren sluiten of de overstap maken naar over-the-counter (OTC) handel. Een aantal van deze bedrijven had onmiddellijk een petitie ingediend bij de rechtbank, maar de rechters zijn pas vandaag tot een beslissing gekomen.

“De opheffing van het verbod door het hooggerechtshof gaat nieuwe kansen bieden voor India op het gebied van investeringen, economie en de markt als geheel.

Als een van de enkele overlevende indieners van deze rechtszaak, zijn wij het hooggerechtshof dankbaar voor het horen van onze kant van het verhaal.

We hebben crypto altijd gezien als een mogelijkheid om de droom van India waar te maken om een economie van $5 biljoen te worden.”

Aldus Sumit Gupta, oprichter en CEO van cryptocurrency-exchange CoinDCX. Kunal Barchha, medeoprichter van CoinRecoil, zegt dat zijn cryptocurrency-exchange nu een paar potentiële investeerders zal benaderen die aanvankelijk open waren voor financiering, maar zich terugtrokken na het verbod van de RBI.

“Nu kunnen crypto-handelaren, -investeerders en -miners trots vertellen wat ze voor de kost doen. Nu worden ze niet meer als criminelen bestempeld.”