De Franse minister van financiën, Bruno Le Maire heeft aangegeven dat cryptocurrency-transacties niet zullen worden belast. Pas wanneer de cryptocurrency wordt omgezet in een “traditionele valuta” zal er over de meerwaarden belasting betaald moeten worden. Dit zei Le Maire in een reactie aan Bloomberg op 12 september. 

Het belastingbeleid rondom cryptocurrencies zoals Bitcoin is in veel landen niet volledig duidelijk. Met deze uitspraak wordt het echter in Frankrijk duidelijk dat gebruikers van cryptocurrencies geen belasting hoeven te betalen over elke cryptocurrency-transactie. 

Pas wanneer een gebruiker of handelaar de cryptocurrency omzet in een fiatvaluta moet het worden opgegeven op de belastingaangifte. Zo stelt Le Maire:

“Wij zijn van mening dat het moment waarop de opbrengsten worden omgezet in traditioneel geld het juiste moment is om belasting te bepalen,”

Daarnaast zal de belasting toegevoegde waarde (BTW) pas bepaald worde wanneer cryptocurrency wordt gebruikt om een product of dienst te kopen, aldus Le Maire. Met deze uitspraken van de Franse minister van financiën blijven crypto-naar-crypto-transacties dus onbelast in Frankrijk. 

Tijdens de OECD conferentie in Parijs afgelopen donderdag ging Le Maire ook in op de ontwikkelingen rondom Facebooks Libra. Hij stelde daar tegen de ontwikkeling van de cryptocurrency op Europese bodem te zijn:

“Al deze zorgen over Libra zijn ernstig. Ik wil daarom met veel duidelijkheid zeggen: in deze omstandigheden kunnen we de ontwikkeling van Libra op Europese bodem niet toestaan,”

Frankrijk is niet het enige land dat zich grote zorgen maakt om Libra. Ook de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Rusland hebben hun zorgen geuit. De cryptocurrency zou een risico kunnen vormen voor de wereldwijde economie als gevolg van ongecontroleerde kapitaalstromen. Desalniettemin hoopt Facebook de cryptocurrency in het eerste kwartaal van 2020 te kunnen lanceren.