De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft twee personen gearresteerd op verdenking van witwaspraktijken met behulp van cryptocurrency en een bitcoin-mixer. De twee zouden zijn opgepakt in verband met twee verschillende lopende onderzoeken. Het nieuws werd bekendgemaakt in een persbericht van de Joint Chiefs of Global Tax Enforcement (J5).

In het eerste onderzoek werd een 45-jarige Noordwijker opgepakt. Hij wordt verdacht van het witwassen van ongeveer 2,1 miljoen euro. De man viel door de mand door zijn enorme uitgaven, iets wat voor de Belastingdienst niet te verklaren viel op basis van zijn eigendommen en inkomen. De enorme uitgaven zou de man met crypto-creditcards hebben gedaan. Daarnaast zou de man 10 duizend euro hebben gepind. De FIOD heeft drie kilo goud, 260 duizend euro aan cryptocurrencies, een auto en verschillende luxeproducten zoals horloges in beslag genomen.

De tweede zaak draait om een 31-jarige Groninger. Hij zou volgens het FIOD 100 duizend euro hebben witgewassen. Hiervoor gebruikte de man de Bitcoin-mixer service Bestmixer.io. Deze dienst maakt het mogelijk om sporen van transacties met bitcoin te verhullen. De FIOD kon uiteindelijk op basis van het Bitcoin-adres en het IP-adres de locatie van de man achterhalen. Ook in deze zaak heeft de FIOD digitale en fysieke eigendommen in beslag genomen.

De J5 is een samenwerking tussen Australië, Canada, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De landen werken samen om onder andere internationale belastingontduiking en witwaspraktijken te bestrijden. Tijdens een ‘crypto challenge’ in Californië vorig jaar heeft de FIOD gegevens gedeeld die het in beslag nam tijdens een onderzoek omtrent Bestmixer.io. De J5 sluiten daarmee niet uit dat er binnenkort meer internationale onderzoeken zullen worden gestart.