Facebook heeft de white paper van zijn cryptocurrency Libra onthult. In het document wordt vooral de nadruk gelegd op het doel om de ‘unbanked’ te bereiken met de cryptocurrency. Ondanks deze plannen krijgt de cryptocurrency nu al te maken met een hoop kritiek van wetgevers wereldwijd.

Facebook’s Libra is een stablecoin waarmee iedereen in de wereld geld naar elkaar kan versturen. De cryptocurrency wordt gesteund door grote namen als Visa, Mastercard en PayPal. Deze bedrijven zijn naast een aantal andere reuzen onderdeel van de Libra Association, een associatie die de ontwikkeling van de crypto moet gaan overzien.

Naast de oprichting van deze associatie zal er ook een Libra fonds komen dat als reserve gaat fungeren. Dit fonds bestaat aan een groot aantal activa die de cryptocurrency “intrinsieke waarde” moeten gaan geven. Met de vrijgegeven informatie blijkt dat veel geruchten over Libra kloppen.

Libra krijgt echter nu al te maken met een hoop kritiek van wetgevers wereldwijd. Zo wil de Franse Minister van Financiën, Bruno Le Maire, dat de Franse centrale bank onderzoek doet naar het project. Daarnaast sluit hij uit dat de crypto ooit een soevereine valuta wordt:

“Het is uitgesloten … [voor Libra om] een soevereine valuta te worden. Het kan en mag niet gebeuren.”

Naast kritiek uit Europa kwam er ook vanuit de Verenigde Staten. De democraat en tevens voorzitter van the House Financial Services Committee, Maxine Waters, schrijft in een verklaring dat Facebook onmiddellijk moet stoppen met de ontwikkeling van Libra:

“Gezien het verontrustende verleden van het bedrijf, verzoek ik dat Facebook instemt om elke beweging voorwaarts bij het ontwikkelen van een cryptocurrency te stoppen totdat het Congres en de toezichthouders de mogelijkheid hebben om deze kwesties te onderzoeken en actie te ondernemen,”