De Chinese centrale bank, de People’s Bank of China (PBoC), is naar verluidt weer een stap dichterbij het uitgeven van een nationale digitale valuta; een zogeheten central bank digital currency (CBDC).

Volgens “insiders uit de industrie” zouden de eerste stappen rond de ontwikkeling van een digitale yuan afgerond zijn, meldt het Chinese Global Times op 24 maart.

Alipay, het digitale betaalplatform van technologiegigant Alibaba, zou naar verluidt vijf patenten ingediend hebben de afgelopen tijd omtrent de digitale yuan. Deze zouden basisfuncties van de digitale munt beslaan, maar ook anti-witwasfuncties.

Als Alipay de mogelijkheid krijgt om de digitale yuan uit te geven zou dat het bedrijf op gelijke voet zetten met commerciële banken. Global Times meldt dat naast Alibaba grote technologie-bedrijven als Tencent en Huawei meewerken aan de ontwikkeling van de CBDC.

Naar verluidt is de centrale bank nu begonnen met het opzetten van nieuwe wetgeving omtrent de digitale yuan. De insiders melden dat zij vinden dat de ontwikkeling van de CBDC versneld moet worden door de uitbraak van het coronavirus en door de maatregelen die overheden hieromtrent nemen.

Het opzetten van nieuwe wetgeving kan echter nog lang duren, zegt een van de insiders, waardoor het nog onduidelijk is wanneer de CDBC ook daadwerkelijk zal uitkomen.

Sinds de aankondiging van de libra van Facebook voelen landen zich over de hele wereld onder druk gezet om een nationale stablecoin te ontwikkelen. In februari kondigde zes grote centrale banken aan dat zij samen onderzoek uitvoeren naar CBDC’s.

De Bank of England (BoE), de centrale bank van het Verenigd Konikrijk, meldde vorige week nog dat het onderzoek doet naar een digitale pond sterling.