Onlangs werd er vanuit een onbekende wallet een enorm aantal bitcoin (BTC) verstuurd. Het zou gaan om 123.447 BTC die voor zeer lage transactiekosten werden verstuurd tussen twee onbekende adressen. Dit blijkt uit een melding van Twitter-kanaal “Whale Alert” op 16 januari.

Whale alert houdt alle grote transacties met bitcoin en andere cryptocurrencies bij. Het kanaal meldde dat de meer dan 100 duizend BTC op dat moment een waarde had van bijna $1,1 miljard. Het bleef lang onduidelijk wie er achter de enorme transactie zat.

Whales zijn wallets met enorme hoeveelheden cryptocurrency. Zij kunnen de markt mogelijk beïnvloeden door deze enorme hoeveelheden plotseling te dumpen of juist veel crypto te kopen. Dit is dan ook de reden waarom zoveel mensen deze transacties goed in de gaten houden en dat er speciaal Twitter-kanaal bestaat die de situatie constant monitort.

Het in de gaten houden van deze transacties is mogelijk doordat cryptocurrencies als bitcoin gebruikmaken van een publieke blockchain. Daarop worden alle transacties die ooit zijn gedaan, opgeslagen. De gegevens omtrent deze transacties kunnen echter niet altijd gelinkt worden aan entiteiten zoals exchanges. Het bleef daarom in eerste instantie lang onduidelijk wie erachter zat.

Uiteindelijk meldde Whale Alert dat het ging om een interne transactie van cryptocurrency-exchange Bitfinex. Zij zouden hun hot wallets hebben bijgevuld met de meer dan 100 duizend bitcoins.

Ondanks de waarde van meer dan een miljard, kostte de transactie slechts $80 en was het bedrag binnen enkele uren volledig overgemaakt. Stel dat dit bedrag via een bank overgemaakt zou zijn dan had het een stuk meer gekost en zou het daarnaast dagen duren voordat het zou zijn verwerkt.