Als je van plan bent te handelen met cryptocurrencies als bitcoin (BTC) of ethereum (ETH), dan is het belangrijk dat je leert hoe je dat ook veilig kunt doen.

Blockchain, de onderliggende technologie van cryptocurrency, staat bekend voor zijn transparante en onveranderbare aard, maar dat betekent niet dat alle systemen eromheen onaantastbaar zijn. Wij geven daarom een aantal tips die gebruikers kunnen helpen bij het veiligstellen van hun crypto.

Installeer een crypto-wallet

Als eerst raadt SATOS klanten aan altijd zelf hun crypto te bewaren op een zogeheten wallet en niet op een cryptocurrency-exchange (beurs). Exchanges kunnen namelijk gehackt worden. Er zijn verschillende soorten wallets die je kunt installeren, klik hier om te lezen welke opties er zijn en hoe je deze kunt installeren.

Overweeg een cold storage en/of hardware wallet

Alhoewel mobiele wallets populair zijn door hun gebruiksgemak is een zogenaamde cold storage hardware wallet de veiligste optie. Hierop bewaar je namelijk je crypto losgekoppeld van het internet op een apart apparaat waardoor de kans dat hackers er toegang tot krijgen vele malen kleiner wordt.

Maak Back-ups

Een volgende tip is om wellicht zelfs twee wallets te gebruiken. Eentje die geschikt is om actief mee te handelen en een om je crypto voor langere tijd in op te slaan. Vergeet ook nooit om een back-up te maken; als je ooit je keys kwijt bent, dan heb je via je back-up tenminste nog toegang tot je wallet. Anders ben je wellicht voor altijd je crypto kwijt en dat zou zonde zijn.

Two-factor Authentication

Maak ook gebruik van een zogenaamd two-factor authentication (2FA) wachtwoord. Dit is een soort dubbel wachtwoord systeem waarbij wachtwoorden automatisch elke 30 seconden veranderen. Dat maakt het voor hackers vele malen moeilijker om nog toegang tot je wallet te krijgen. Gebruik deze methode voor zo veel mogelijk accounts.

Update de software

Als laatste tip: zorg dat je altijd je wallets up-to-date houdt. Updates worden regelmatig uitgebracht omdat er een zwakke plek gevonden is in de beveiliging van het systeem. Wallets die niet up-to-date zijn, zijn extra gevoelig en regelmatig het doelwit van hackers. Je zou ervoor kunnen kiezen om automatische updates uit te zetten voor het geval juist de update een gat in de beveiliging creëert. Dan kun je er zelf voor kiezen om later de update alsnog te installeren mocht er niets mis mee zijn, maar wacht daar niet te lang mee.