Voetbalvereniging Juventus gaat verzamelkaarten van zijn spelers digitaliseren en overzetten naar de blockchain.

De Italiaanse topclub heeft op 19 februari aangekondigd dat het digitale versies van de verzamelkaarten heeft uitgebracht op het blockchain-platform van Sorare, beginnend met sterspeler Cristiano Ronaldo.

De verzamelkaarten worden uitgebracht als zogenaamde non-fungible tokens (NFT’s). Dat houdt in dat elk verzamelobject een unieke code heeft op de blockchain waardoor mensen de kaarten onderling kunnen ruilen. Het platform maakt hierbij gebruik van de ERC-721 standaard van Ethereum (ETH).

Voor elke speler zullen er honderd “zeldzame” kaarten zijn, tien “super zeldzame” en één “unieke.” De 111 verzamelkaarten van Cristiano Ronaldo zijn vanaf 20 februari verkrijgbaar. Kittypad van het blockchain-spel CryptoKitties, dat ook gebruik maakt van NFT’s, zegt dat hij de eerste in handen heeft:

De kaarten kunnen ook gebruikt worden voor het zogenaamde fantasy football spel van Sorare dat bestaat uit teams van vijf spelers. Andere Europese topclubs als Atletico Madrid, AS Roma en FC Porto zijn de ploeg uit Turijn al voor. Het bedrijf zegt dat sommige van de “unieke” kaarten verkocht zijn voor meer dan $2.000. De CEO van Sorare, Nicolas Julia, zegt trots te zijn om samen te werken met Juventus:

“We zijn erg trots dat we deze overeenkomst hebben ondertekend met zo’n Italiaans zwaargewicht. We zien dit als een nieuwe belangrijke stap in onze visie om de beste voetbalclubs van over de hele wereld aan boord te krijgen en blockchain-gaming naar voetbalfans over de hele wereld te brengen.”

Juventus stapte recentelijk al de wereld van blockchain in. De voetbalclub bracht vorig jaar de ‘Juventus Official Fan Token’ uit op het blockchain-platform van Socios dat gebruik maakt van de ChiliZ (CHZ) cryptocurrency. Onlangs kondigde FC Barcelona ook aan dat dat zij een dergelijke fan token uitbrengen via Socios.