Vitalik Buterin was onlangs aanwezig bij de ETHDenver conferentie gehouden op 14-16 februari in Denver, Colorado. De medeoprichter van Ethereum (ETH) sprak tijdens de jaarlijkse hackathon over Ethereum 2.0 en decentralised finance (DeFi).

DeFi

DeFi, de gedecentraliseerde finance-sector, is de afgelopen maanden razend populair geworden. Volgens data van DeFi Pulse is inmiddels de hoeveelheid dat in DeFi contracten zit onlangs de $1 miljard voorbij geschoten. Tijdens de conferentie zegt Buterin het volgende over DeFi:

“Ik denk dat de DeFi-applicaties die het meest worden gebruikt, de eenvoudigste zijn… stablecoins, synthetische activa, gedecentraliseerde exchanges.”

Tijdens de conferentie kwam naar buiten dat een hacker $350.000 buit had gemaakt via DeFi. De hacker had met succes het bXz project aangevallen en het bedrijf heeft zijn Fulcrum platfom uit de lucht gehaald. BXz meldt dat de fondsen van gebruikers veilig zijn en dat het later vandaag een volledig rapport over het incident zal uitbrengen.

Ethereum 2.0

Er was natuurlijk vooral veel interesse naar Ethereum 2.0 tijdens de hackathon. Buterin meldt dat hij positief is over de ontwikkeling van het project, maar dat het nog wel enige tijd kan duren voordat het ook daadwerkelijk wordt doorgevoerd:

“Ik denk absoluut dat ETH 2.0 de afgelopen maanden vrij snel en regelmatig vooruitgang heeft geboekt. Ik hoop dat ETH2 snel uitkomt… maar zelfs als het nog vijf jaar duurt, zullen rollups ons wat speelruimte geven totdat sharding er is.”

Buterin geeft toe dat de schaalbaarheid van Ethereum momenteel een groot probleem is. Deze zogenaamde rollups zouden een tussenoplossing kunnen zijn en moeten ervoor zorgen dat het netwerk wat ruimte heeft om door te blijven groeien totdat ETH 2.0 er eindelijk is.

Aan Buterin wordt ook de vraag gesteld of hij denkt dat het Ethereum-project zonder hem zou kunnen overleven. Hij zegt dat het project “zeker” kan overleven aangezien de toevloed van nieuwe ontwikkelaars op het platform. Ook geeft hij aan dat hij zich terughoudender opgesteld heeft tegenover discussies in de Ethereum-gemeenschap:

“Ik heb geprobeerd de gemeenschap onderling te laten discussiëren. Er is absoluut bewijs dat de gemeenschap in staat is om zijn eigen problemen op te lossen.”

Onlangs was op SATOS te lezen dat de koers van Ether met meer dan 100% gestegen is in 2020. We gaven een aantal redenen op die hoogstwaarschijnlijk ten grondslag liggen voor deze sterke stijging. Echter toont de koers op het moment van schrijven een daling van ongeveer 10% naar een waarde net iets onder $250. De gehele cryptocurrency-markt dipt vandaag in waarde.