Nvidia, de grote Amerikaanse computerchipfabrikant, vraagt PC gamers en bitcoin-miners om mee te helpen in de strijd tegen het coronavirus (Covid-19).

Mensen kunnen hun ongebruikte computerkracht doneren aan ‘Folding@home.’ Dit is een gedistribueerd computingproject voor onderzoek tegen ziektes. Vrijwilligers kunnen hun videokaart (GPU) en (binnenkort) hun CPU inzetten vanuit thuis om mee te doen.

Het project gebruikt deze rekenkracht om meer te weten te komen over eiwitten, de bouwstenen van ons lichaam, en hoe deze “vouwen” (folding). Door computersimulaties te draaien wordt beter begrepen hoe atomen zich in eiwitten gedragen. Dat kan leiden tot waardevolle nieuwe inzichten die anders ontoegankelijk zijn.

Alhoewel Nvidia voornamelijk gamers aanspreekt met de aankondiging op Reddit, kunnen cryptocurrency-miners natuurlijk ook meedoen. Zowel PC gamers als bitcoin-miners bezitten krachtige hardware die geschikt is om bij te dragen aan het project.

Nvidia roept ook grote andere bedrijven als Razer, SteelSeries, AMD, MSI en Intel op om mee te doen:

Intel en MSI hebben al aangegeven mee te doen:

 

Het project zou potentieel uiteindelijk kunnen leiden naar een beter begrip van het coronavirus alsmede naar de ontwikkeling van een vaccin.

Vrijwilligers kunnen gemakkelijk mee doen met het project via foldingathome.org. In principe hoef je alleen je computer aan te houden. Het programma kan gepauzeerd worden als je de rekenkracht voor iets anders nodig hebt. Mensen die geen krachtige PC hebben kunnen ook geld doneren.

Klik hier om uitgebreider artikel over het onderwerp te lezen.