Een van Zuid-Korea’s grootste cryptocurrency-exchanges, UpBit, is gehackt. De hackers wisten ruim 342.000 ether (ETH) te stelen, wat op dat moment een waarde van ongeveer $50 miljoen had. De CEO van de exchange, Lee Seok-woo bevestigt de hack middels een officiële verklaring op 27 november. 

In de verklaring verontschuldigd de CEO zich voor het ongemak dat de hack heeft veroorzaakt. Hoe de hackers de ether hebben kunnen stelen is op dit moment nog niet bekend. Wel is bekend dat de ether uit de hot wallet van de exchange werd gestolen. Daarnaast werd UpBit in het verleden vaker getroffen door Noord-Koreaanse hackers. Of dit ook nu weer het geval is, is niet duidelijk.

Lee Seok-woo schrijft in de verklaring het volgende:

“Om 13:06 uur op 27 november 2019 werd 342.000 ETH (ongeveer 58 miljard won) overgedragen van de Upbeat Ethereum Hot Wallet naar een onbekende wallet.

Het onbekend wallet-adres is 0xa09871AEadF4994Ca12f5c0b6056BBd1d343c029.”

Daarnaast stelt de CEO dat het volledige bedrag, ruim $50 miljoen, dat is gestolen zal worden gedekt door UpBit zelf. De exchange heeft direct na de hack de overige cryptocurrency uit zijn hot wallets overgeheveld naar cold wallets. Hierdoor is het op dit moment niet mogelijk voor klanten om stortingen of opnames te doen.

UpBit is een van de grootste exchanges ter wereld en zag de afgelopen 24 uur een handelsvolume van $436,8 miljoen. Echter kan dit een vertekend zijn aangezien klanten mogelijk hun cryptocurrency bij de exchange weghalen na de hack. Hierdoor steeg het volume de afgelopen 24 uur met maar liefst 354%. 

De hack van UpBit is opnieuw bewijs dat het bewaren van cryptocurrency in een account bij een dergelijk platform niet veilig is. Aangezien klanten geen toegang hebben tot een eigen private key, zijn zij afhankelijk van de beveiliging van de exchange in kwestie of hun crypto veilig is.

In juni dit jaar werd er nog voor miljoenen aan XRP (XRP) uit 90 GateHub-wallets gestolen. Eerder, in mei, werd cryptocurrency-exchange Binance gehackt voor ruim $40 miljoen aan cryptocurrency.