Het debacle omtrent cryptocurrency-exchange QuadrigaCX zet zich voort. De slachtoffers van de vermoedelijke ‘exit scamwillen het lichaam van de voormalig CEO, Gerald Cotten, laten opgraven om eens en voor altijd vast te stellen dat hij inderdaad is overleden. Dit schrijft het advocatenkantoor Miller Thomson in een officiële brief aan de Canadian Mounted Police.

Cotten zou vorig jaar december zijn overleden in India. Aangezien hij de enige was met toegang tot de private keys van de exchange, nam hij alle tegoeden van de klanten van QuadrigaCX, zo’n CA$250 miljoen, mee zijn graf in. Echter doen verdachte omstandigheden vermoeden dat Cotton helemaal niet dood is en dat het hier om een exit scam gaat.

Zo zou de CEO onder andere met de tegoeden van zijn klanten hebben belegd. Op basis van dit feit is een van de theorieën dat hij een groot deel van de belegde bedragen heeft verloren en daardoor wellicht deze exit scam besloot te doen.

Advocatenkantoor Miller Thomson vindt een opgraving van Cottens lichaam redelijk “gezien de twijfelachtige omstandigheden rondom Cottens dood en de significante verliezen.” Volgens het kantoor is er grote “vraag naar duidelijkheid omtrent de vraag of Cotten inderdaad is komen te overlijden.”

De exchange zit al langere tijd in een rechtszaak verwikkeld. Onlangs besloot de weduwe van Cotten, Jennifer Roberston, ruim $9 miljoen aan activa terug te geven aan de schuldeisers. Zij zei in een persoonlijke verklaring:

“Ik ben nu een vrijwillige schikkingsovereenkomst aangegaan waarbij de overgrote meerderheid van mijn activa en alle activa van de Estate worden teruggestuurd naar QCX ten behoeve van de getroffen gebruikers.”

Het debacle rondom QuadrigaCX maakt nog maar eens duidelijk dat het verstandig is om cryptocurrency in een eigen wallet te bewaren waarvan de private key ook daadwerkelijk in bezit is van de gebruiker zelf.