Mark Karpeles, de voormalig CEO van de beruchte bitcoin-exchange Mt. Gox, zit al jaren in meerdere rechtszaken verwikkeld. Mt. Gox ging in 2014 failliet en Karpeles verschuilde enige tijd daarvoor dat enorme hoeveelheden bitcoin (BTC) uit de exchange gestolen waren.

In een van de rechtszaken wordt Karpeles beschuldigd door Gregory Greene van fraude. Greene is de laatste overige aanklager in wat voorheen een class action lawsuit (collectieve rechtszaak) was. Twee van de drie claims zijn door de rechter al afgewezen.

Nu beschuldigt Karpeles Greene juist van het aanpassen van de aanklacht tijdens de rechtszaak. Greene heeft aan zijn aanklacht toegevoegd dat hij misleid is door terms of service (TOS, servicevoorwaarden) op de website van de exchange. Karpeles zegt echter dat deze TOS destijds nog helemaal niet op de website stond.

“De kwestie voor de rechtbank is heel eenvoudig: kan aanklager Gregory Greene volledig andere en nieuwe feitentheorieën nastreven voor een fraudeclaim dan wat hij indiende in de oorspronkelijke aanklacht? Mr. Greene probeert te doen wat de Seventh Circuit-wet duidelijk verbiedt: verandering aan de onderliggende basis van zijn fraudeclaims brengen nadat beklaagde Mark Karpeles zijn verzoek om een ​​kort geding had ingediend. “

Aldus de motie tot verwerping.  Karpeles werd ook in Japan aangeklaagd. De rechtbank van Tokio sprak Karpeles vrij van verduistering, maar hij werd wel schuldig bevonden van het falsificeren van financiële gegevens. Karpeles probeerde namelijk de verliezen van Mt. Gox te verbergen. Hij werd door de openbaar aanklager aangeklaagd voor 10 jaar celstraf, maar hij hoefde uiteindelijk niet de bak in.