Een klant van de grote cryptocurrency-exchange Binance, Catxototl, kwam er plotseling achter dat zijn bitcoin (BTC) was bevroren. Dat meldt hij 19 december op Twitter:

Catxototl had gebruik gemaakt van CoinJoin, een zogenaamde bitcoin-mixer, waardoor het moeilijker wordt om transacties te volgen. Hij deed dit via een Wasabi wallet en zegt dat hij alleen zijn privacy wilde behouden:

“Het is hetzelfde als ik naar het toilet ga en de deur dicht doe. Ik doe niets illegaals maar ik wil gewoon privacy.”

Uit een reeks uitwisselingen tussen Catxolotl en Binance blijkt dat de exchange niet alleen due dilligence processen toepast als know your customer (KYC) voorschriften, maar ook transacties van klanten volgt. Changpeng Zhao, CEO van Binance, meldt dat de exchange zich moet houden aan voorgeschreven anti-money laundering (AML) regelgeving:

Op 20 december meldt Catxototl dat hij zijn satoshi’s inmiddels weer terug ontvangen heeft, maar niet zonder te beloven dat hij geen gebruik zal maken van mixers:

Zoals Catxototl zelf zegt is het jammer dat behoud van privacy in hetzelfde straatje wordt geplaatst als criminele activiteiten. Het voorval heeft inmiddels een behoorlijke discussie uitgelokt over privacy op Twitter en het verhaal zal ook nog wel een staartje krijgen.

Het is ook een van de redenen waarom SATOS aanraadt bitcoin en andere cryptocurrencies zelf te bewaren in plaats van op een exchange.