De grote cryptocurrency-exchange Bitfinex lag vanochtend plat. De exchange was het slachtoffer van een zogenaamde Distributed Denial-of-Service (DDoS) aanval. Het is niet bekend wie achter de aanval zat of waarom, het bedrijf doet nog onderzoek.

De diensten van de Bitfinex exchange lagen ongeveer een uur lang eruit, maar ze zijn inmiddels weer hervat:

“Services op het Bitfinex-platform zijn hervat. We hebben een strenger beveiligingsniveau geïmplementeerd omdat ons platform een DDoS-aanval (Distributed Denial-of-Service) heeft ondergaan. Alle problemen met de DDoS-aanval zijn nu opgelost.”

Paolo Ardoino, CTO van Bitfinex, meldt dat de fondsen van gebruikers veilig zijn gesteld:

“Vandaag werden we onderworpen aan een zeer geavanceerde DDoS-aanval. Het hele Bitfinex team heeft heel hard gewerkt om het in een korte periode volledig te vernietigen. Alle fondsen bleven tijdens de hele aanval veilig en hoge handelsprestaties zijn nu volledig hersteld.”

OKEx

Bitfinex is vandaag niet het enige doelwit geweest. Ook cryptocurrency-exchange OKEx had te kampen met een DDoS-aanval, één aanval vanochtend en één gisterenavond. Volgens Jay Hao, CEO van OKEx, hebben klanten grotendeels geen last van de aanval gehad.

Op Weibo, een soort Chinese Twitter, meldt de CEO dat hij vermoedt dat concurrenten wellicht achter de aanval zaten. Ardoino meldt dat hij geïnteresseerd is om te kijken of er oveerkomsten tussen de aanvallen te vinden zijn:

“Ik was gisteren niet op de hoogte van de aanval op OKEx. Ik ben geïnteresseerd om te kijken of er overeenkomsten zijn. We hebben een niveau van complexiteit gezien dat op een diepe voorbereiding van de aanvaller duidt. Goed nieuws: deze soort van aanvallen zullen niet meer werken tegen Bitfinex.”

SATOS

Bij een DDoS-aanval stuurt iemand zo veel verkeer naar een website, of beter gezegd server toe, dat het netwerk de hoeveelheid niet meer aankan en uitvalt. Het is niet de eerste keer dat deze methode gebruikt wordt tegen exchanges.

Klanten van SATOS hoeven zich hier geen zorgen om te maken, je bewaart namelijk je cryptocurrency in je eigen cryptocurrency-wallet. Mocht SATOS uitvallen door een dergelijke aanval, dan heb je dus alsnog toegang tot je eigen crypto.