Uit gegevens van cryptocurrency-applicatie BitUniverse blijkt dat cryptocurrency-exchange Coinbase 966.120 BTC ter waarde van op dit moment ongeveer $7,1 miljard onder beheer heeft. BitUniverse deelde een klein deel van een lijst met daarop de hoeveelheden bitcoins die verschillende exchanges onder beheer hebben.

“Binnenkort een nieuwe functie! #BitUniverse Transparent Balance Rank vertelt je hoeveel coins de exchanges hebben en of het een scam is! De volledige lijst wordt op 12/12/2019 onthuld!”

De ranglijst zou een realistischer beeld geven van de grootte van exchanges. De medeoprichter van BitUniverse werd daarom gevraagd of het een beter beeld geeft dan platformen als CoinMarketCap en CoinGecko. Jeremy Peng antwoordde daarop dat “de rangschikking van CMC en Coingecko eenzijdig is” omdat ze alleen naar volumegegevens kijken.

Coinbase zou volgens BitUniverse dus meer dan $7 miljard aan BTC onder beheer hebben. Op plek twee staat BitMEX met 265.140 BTC ($1,94 miljard) en op plek drie Bitstamp met 229,490 BTC ($1,67 miljard). 

De ontwikkeling van exchanges die steeds groter worden brengen zorgen met zich mee voor de crypto-community. Het zou centralisatie namelijk in de hand werken nu dergelijke platformen steeds meer op banken beginnen te lijken. Daarnaast zijn exchanges met veel cryptocurrency onder beheer aantrekkelijke doelwitten voor hackers. Velen volgen het principe van “Not your keys, Not your bitcoin”, waarmee wordt bedoeld dat zij hun cryptocurrency in een eigen wallet opslaan om het risico te minimaliseren.

Onlangs bleek maar weer hoe belangrijk dat principe is. Het Zuid-Koreaanse UpBit werd namelijk getroffen door een grote hack. De hackers gingen er uiteindelijk vandoor met $50 miljoen aan ether (ETH).