Het debacle rondom de failliete Canadese cryptocurrency-exchange QuadrigaCX loopt nog steeds.

Ernst & Young (EY), de curator die de rechtszaak overziet is verzocht persoonlijke gegevens van klanten van QuadrigaCX te overhandigen aan de Canadese belastingdienst: de Canada Revenue Agency (CRA).

Voor wie er nog onbekend mee is: QuadrigaCX sloot begin vorig jaar de deuren. De eigenaar van de exchange was naar verluidt overleden en had als enige toegang tot de fondsen van het bedrijf en zijn klanten. Hij nam dus de private keys tot de cold storage wallets mee het graf in. Vervolgens ging de exchange failliet omdat het zijn klanten de verloren $190 miljoen niet kon terugbetalen.

De verdachte omstandigheden omtrent de dood van de voormalig eigenaar doet mensen vrezen dat het hier om een zogeheten ‘exit scam’ gaat. Eind vorig jaar verzochten de slachtoffers om een opgraving van het lichaam van de voormalig CEO om ook daadwerkelijk vast te stellen dat hij is overleden. Dat is nog steeds niet gebeurd.

Nu vraagt de Canadese belastingdienst dus om de persoonlijke gegevens van klanten. Het zou gaan om 750.000 documenten van 115.000 klanten. Het gaat om financiële overzichten, bedrijfsdocumenten, lijsten van accounts en wallet-adressen, rekeningsaldi, transactiegeschiedenissen en persoonlijke gebruikersinformatie.

“De curator heeft CRA laten weten dat het zijn bedoeling is om simpelweg een kopie te maken van de volledige EDiscovery-database, die alleen voor privileges is geredigeerd, als reactie op de CRA-productievraag.”

Aldus het nieuwste rapport van EY. Miller Thomson, het door de rechtbank aangewezen advocatenkantoor dat de slachtoffers vertegenwoordigt, meldt in een brief dat het geen bezwaar zal maken tegen het verzoek van de CRA. Het wil namelijk niet het proces langer uitstellen en mensen nog langer op hun geld laten wachten.

Toch meldt Miller Thomsen dat een aantal slachtoffers hier niet blij mee zijn vanwege de implicaties omtrent privacy. Een commissie van deze slachtoffers maakt zich enorme zorgen:

“De commissieleden bespraken onder meer uitgebreid de bezorgdheid over het delen van de informatie met de CRA, de bescherming van die informatie, de aard van de persoonlijke informatie in de database, de waarde van het aangetaste privacybelang en de redelijke verwachtingen van de betrokkenen gebruikers.”

Magdalena Gronowska, een van deze commissieleden, noemt het verzoek een “ongekende inbreuk van privacy:”

Zo blijkt maar weer dat het verstandig is om zelf je eigen crypto te bewaren in een eigen wallet.