Volgens de procureur-generaal van de staat New York, Letitia James, heeft Bitfinex een grove fout begaan. Het zou namelijk een verlies van $850 miljoen hebben verdoezeld door dit bedrag uit de reserves van stablecoin tether te halen. Dit blijkt uit het persbericht dat de procureur-generaal op 25 april publiceerde.

Tether, een stablecoin die 1:1 gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar, heeft hetzelfde moederbedrijf als de cryptocurrency-beurs Bitfinex, iFinex. Bitfinex zou volgens James het geld uit de reserve van tether hebben gebruikt om het gat van $850 miljoen op te vullen.

Volgens een verklaring van Bitfinex is de $850 miljoen aan crypto echter niet verloren gegaan, iets wat de procureur-generaal claimt wel het geval te zijn. De crypto zou namelijk “vastzitten” bij Crypto Capital, een betalingsverwerker waar Bitfinex gebruik van maakt. Dit zou al sinds eind 2018 het geval zijn.

Crypto Capital beweert op zijn beurt weer dat deze crypto in beslag is genomen door de autoriteiten aangezien verschillende figuren binnen dat bedrijf mogelijk betrokken zouden zijn geweest bij fraude.

Als gevolg van het gat waar Bitfinex mee te maken had, besloot iFinex $625 miljoen uit de reserve van tether naar Bitfinex te sturen. Hiermee verloor tether the 1:1 koppeling aan de dollar. Later, afgelopen maart, stuurde Bitfinex het bedrag terug. Vervolgens gaf tether $900 miljoen aan krediet aan Bitfinex, waarvan het nu $700 miljoen heeft gebruikt.

De cryptomarkt reageerde sterk op de beschuldiging van de procureur-generaal. Naast het feit dat tether zijn koppeling met de dollar verloor, zakte ook bitcoin (BTC) sterk terug. In totaal verloor de cryptomarkt ruim $10 miljard in waarde, wat gedurende de dag enigszins goedgemaakt is.