Uit een onderzoek van het analytische bedrijf CipherTrace blijkt dat er in het eerste kwartaal van 2019 flink wat cryptocurrency verloren is gegaan als gevolg van diefstal. Dit schrijft CipherTrace in een onlangs verschenen onderzoeksrapport.

Ruim $356 miljoen dollar zou er verloren zijn gegaan in het eerste kwartaal van dit jaar. In het rapport halen de onderzoekers een aantal bekende hackgevallen aan, zoals de hack op het Nieuw Zeelandse Cryptopia begin dit jaar. Daarnaast zou het aantal transacties van Amerikaanse cryptocurrency-beurzen naar buitenlandse wallets flink zijn toegenomen. CipherTrace schrijft:

“Zodra deze betalingen exchanges en wallets in andere delen van de wereld bereiken, vallen ze van de radar van de Amerikaanse autoriteiten. Dit wijst op een grote blinde vlek voor de VS.”

In het eerste kwartaal van 2019 werden er al vijf cryptocurrency-beurzen gehackt. Tijdens de Cryptopia hack gingen hackers er met $16 miljoen aan cryptocurrencies vandoor. Later in maart wisten hackers $46 miljoen buit te maken na CoinBene en DragonEx te hacken. CoinBene beweerde echter dat alle tegoeden van haar klanten veilig zouden zijn, iets wat niet bleek te kloppen.

In dezelfde maand werd ook Bithumb het slachtoffer van een hack. De exchange verloor ruim $13 miljoen in EOS. De hack op Bithumb zou volgens de exchange een inside job zijn geweest. Tenslotte werd Coinbin gehackt voor ruim $26 miljoen, waarbij ook een insder betrokken zou zijn geweest.

CipherTrace bestempelde het debacle rondom QuadrigaCX daarnaast ook als diefstal. De CEO van de exchange overleed eind vorig jaar plotseling, en nam daarmee de private keys van de exchange mee zijn graf in. Uiteindelijk zou zo’n $190 achter slot en grendel verloren zijn gegaan. Velen beschuldigen de CEO van het uitvoeren van een exit scam, en denken dat hij er met de cryptocurrency vandoor is gegaan.

Het is duidelijk dat de crypto-industrie dringend strengere reguleringen nodig heeft. Op dit moment blijven cryptocurrency exchanges in veel gevallen nog ongereguleerd, waarbij investeerders onvoldoende beschermd worden tegen dit soort aanvallen.