Heath Tarbert, voorzitter van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC), verwacht dat de cryptocurrency-markt in de Verenigde Staten waarschijnlijk binnenkort futurescontracten zal zien die gebaseerd zijn op ethereum (ETH).

De voorzitter meldt dit tijdens een interview met financieel persbureau Bloomberg op 31 januari. Tarbert zegt dat derivaten met bitcoin (BTC) en ethereum onder de jurisdictie vallen van de CFTC, omdat ze nu bestempeld worden als “commodities” (handelswaar) onder de Amerikaanse wetgeving.

Naast bitcoin futures gaat de markt ook ether futures zien, verwacht Tarbert, en wellicht daarna voor nog meer cryptocurrencies:

We hebben bitcoin-futures gezien, zowel contant afgerekend als fysiek geleverd. Mijn gok is dat we ook ether-futures gaan zien. En zodra dingen migreren naar de commodity sector zullen we er zelfs nog meer zien.

Ook zegt Tarbet dat hij vindt dat de Verenigde Staten het voortouw moet nemen in de ontwikkeling van digitale valuta en voornamelijk blockchain-technologie:

Het is niet alleen de digitale valuta zelf, maar ook de onderliggende blockchain-technologie. Ik wilde dat de Verenigde Staten de leiding hierin nemen. Ik wil innovatie aanmoedigen.

Momenteel zit Ripple, het bedrijf achter XRP (XRP), nog in een rechtszaak verwikkeld met de Securities and Exchange Commission (SEC). Een van de hoofdvragen in die zaak is of XRP nu wel of niet een security is. Een paar weken geleden zei Tarbert dat het “nog onduidelijk” is of XRP onder de jurisdictie van de SEC of CFTC gaat vallen.

Onlangs kwam ook naar buiten dat de grote Amerikaanse handelsbeurs Nasdaq wellicht bitcoin-futures op de markt gaat aanbieden. Dat meldde CEO Adena Friedman vorige week in een interview met Bloomberg.