Dit weekend had ik een uurtje vrije tijd over en besloot ik die te spenderen aan één van mijn favoriete podcasts uit Bitcoinland: The Cryptoconomy Podcast. In deze podcast leest Bitcoiner Guy Swann je de beste geschreven artikelen uit de Bitcoin scene voor en geeft hij commentaar op de stukken. Deze keer kwam ik uit op een klassieker uit 2014, het bekende “Everyone’s a Scammer” van Michael Goldstein. Er zijn artikelen die je iedere negatieve gedachte over Bitcoin doen vergeten en dit is er zo eentje. Het kan niet anders dan dat je na het lezen van dit kunstwerk met jeukende handen op zoek gaat naar je pinpas om meer bitcoin te kopen.

Het liefste zou ik het hele artikel doorlopen, maar ik heb twee passages uitgekozen waar ik in deze column wat dieper op inga.

Opslag van waarde

De eerste:

Er is vraag naar geld omdat de toekomst onzeker is. Iemand die ervoor kiest om geld aan te houden doet dit omdat hij gelooft dat geld in de toekomst harder nodig te hebben dan nu. Dat er in de toekomst kansen voorbijkomen die hem meer waarde voor zijn geld geven.

Het stuk van Goldstein is in het Engels, maar ik heb het voor het gemak even vertaald. Hij haalt hier misschien wel de belangrijkste functie van geld aan. Namelijk dat je geld kunt gebruiken om je waarde in op te slaan voor de onzekere toekomst. Het is belangrijk te beseffen dat het enkel mogelijk is om deze belangrijke functie van geld te vervullen als de geldvorm in kwestie daadwerkelijk schaars is. Als er vandaag in totaal 10 euro bestaat en de Europese Centrale bank (ECB) kan besluiten er morgen ineens 20 euro bij te drukken, dan is de 10 euro die al bestond ineens een stuk minder zeldzaam en minder waard. Wat Bitcoin bijzonder maakt is dat er niet zomaar nieuwe bitcoins bijgedrukt kunnen worden. Er is geen enkele instantie of persoon die de macht heeft om dat eigenhandig of in samenwerking te doen. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins bestaan. Stel dat er een mogelijkheid is dat er morgen ineens 21 miljoen extra bitcoins bijgedrukt konden worden, dan zou ook bitcoin deze belangrijke functie van geld niet meer kunnen vervullen. Als je niet zeker weet hoeveel eenheden er van een geldvorm in omloop zullen komen, dan kun je je waarde er niet in opslaan voor de onzekere toekomst. De waarde van het geld zelf is dan namelijk ook één grote onzekerheid. Dat de Europese Centrale bank daar lak aan heeft blijkt wel uit het beleid wat ze op dit moment voeren. Afgelopen week publiceerde de NOS een artikel waarin vol trots werd verteld over het nieuwe stimuleringsbeleid van de ECB, waarmee iedere minuut meer dan €400.000 nieuwe euro’s in omloop worden gebracht.

Hoarding

Nog een mooi stuk uit het artikel van Goldstein is het volgende:

Hoarders zijn scammers omdat ze het exponentiële groeipotentieel van bitcoin begrijpen en andere bitcoin-hodlers ervan proberen te overtuigen dat de toekomstige waarde van een bitcoin waarschijnlijk niet veel meer zal zijn dan de huidige marktprijs.

Goldstein schrijft het een beetje extreem op en hij bedoelt het gedeeltelijk als grapje. Maar het komt erop neer dat mensen die bitcoin van je proberen te kopen scammers zijn omdat ze begrijpen dat een bitcoin eigenlijk veel meer waard is dan de huidige marktprijs je doet geloven. Mensen die bitcoin tegen de huidige prijzen verkopen zijn volgens hem dan ook mensen die het concept geld niet begrijpen. Of gewoon mensen die wat bitcoin moeten verkopen om hun rekeningen te kunnen betalen, maar dat zou natuurlijk niet leuk passen in zijn artikel. Goldstein verwacht dat deze vorm van scammen doorgaat totdat bitcoin alle andere geldsoorten heeft opgeslokt en het de enige overgebleven geldsoort is: hyperbitcoinization. We leven volgens hem in een staat van totale oorlog om zoveel mogelijk bitcoin bij elkaar te sprokkelen totdat de hele wereld begrijpt dat bitcoin de enige pure vorm van geld is. Tot die tijd is het ieder voor zich en is de beste strategie om je bitcoins nooit en te nimmer aan iemand te verkopen.

Om die strategie succesvol te kunnen hanteren en je bitcoins vast te kunnen houden ten koste van alles heb je kennis nodig. Je moet begrijpen wat geld is en hoe geld werkt. Als je dat begrijpt en bitcoin hebt, dan denk je wel tien keer na voordat je jouw zuurverdiende satoshis uitgeeft. Iedere keer dat je op het punt staat ze in te wisselen voor een dampende cappuccino schiet de gedachte door je hoofd: “Gun ik de persoon die tegenover mij staat die onmetelijke hoeveelheid toekomstige rijkdom door deze QR-code te scannen en afscheid te nemen van een deel van mijn satoshis?” Je moet dan wel erg sterk in je schoenen staan of van die persoon houden om niet alsnog de applicatie van je bank te openen en gewoon met euro’s te betalen. Als de wereld straks in 2030 massaal is overgestapt op bitcoin, het geld van de toekomst, dan wil jij toch niet degene zijn die 10.000 satoshi betaalde voor een kopje koffie? Ik in ieder geval niet. Man man man, wat blijft dit artikel van Goldstein toch een legendarisch stukje bitcoin-literatuur.