De wereld is in rap tempo aan het digitaliseren en dat heeft verregaande consequenties voor onze vrijheid. Probeer je maar eens voor te stellen hoe beperkt je leven zou zijn zonder internet, mobiele telefoon, pinpas of elektriciteit. De eerste paar dagen zul je waarschijnlijk een serene rust ervaren, eindelijk eens leven zonder al die afleiding van al het geweld op social media. Wat je kort daarna zult beseffen is hoe afhankelijk je eigenlijk bent van al deze diensten om te kunnen overleven. Probeer zonder internet, mobiele telefoon en pinpas maar eens boodschappen te doen. Zonder bankrekening is het leven ineens niet zo makkelijk meer. Dit is één van de redenen dat Bitcoin zo belangrijk is, het is een a-politieke vorm van digitaal geld. Niemand kan van het gebruik van Bitcoin worden uitgesloten. Bitcoin is resistent tegen censuur en die eigenschap heeft het onder andere te danken aan encryptie; aan de kracht van grote getallen.

Het belangrijkste om te onthouden van deze column is dat er geen enkele fysieke kracht in staat is om de sterkste encryptie te breken. Bitcoin maakt gebruik van de SHA-256 hashfunctie om private– en public keys te genereren waarmee jij jouw bitcoin kunt versturen en ontvangen. Met het SHA-256 algoritme kunnen meer private keys worden gegenereerd dan er atomen in het universum zijn. Encryptie is misschien wel hét belangrijkste wapen om nu en in de toekomst onze vrijheid te beschermen. Encryptie geeft ons een kans op privacy en financiële vrijheid in een wereld die voor machthebbers steeds kleiner en controleerbaarder wordt.

Encryptie gaat de grenzen van ons voorstellingsvermogen ver te boven

Getallen spelen op dagelijkse basis een belangrijke rol in ons leven. Als we op het nieuws iets horen over miljoenen mensen die in armoede leven kunnen we dat nog enigszins plaatsen, maar als we dingen concreet moeten maken wordt het al snel lastig. Probeer maar eens te bedenken hoeveel dagen er in 1 miljoen of 1 miljard seconden zitten, dat is niet te doen. Om je een beeld te geven:

  • 1 miljoen seconden is ongeveer 1,5e week;
  • 1 miljard seconden is ongeveer 32 jaar;
  • en 1 biljoen seconden geleden was een groot deel van de wereld bedekt onder een dikke laag ijs.

De moderne cryptografie die ten grondslag ligt aan Bitcoin is gebouwd op getallen die nog een veelvoud groter zijn. Nogmaals, het is lastig om er een goed idee van te vormen, maar als het je lukt dan begrijp je enigszins hoe sterk de fundamenten van Bitcoin zijn. Bitcoin maakt gebruik van SHA-256 encryptie en het getal 256 slaat op de orde van grootte van het getal.

  • 1 miljoen = 10^6
  • 1 miljard = 10^9
  • SHA-256 = 2^2^56 en staat gelijk aan het volgende getal: 115 quattuorvigintillion 792 trevigintillion 89 duovigintillion 237 unvigintillion 316 vigintillion 195 novemdecillion 423 octodecillion 570 septendecillion 985 sexdecillion 8 quindecillion 687 quattuordecillion 907 tredecillion 853 duodecillion 269 undecillion 984 decillion 665 nonillion 640 octillion 564 septillion 39 sextillion 457 quintillion 584 quadrillion 7 trillion 913 billion 129 million 639 thousand 936.

Jup… probeer daar maar eens chocola van te maken. Dit getal is nog veel en veel groter dan het totale aantal atomen dat rondzweeft in het hele (waarneembare) universum. Dit getal is zo groot dat, zelfs als we in staat waren om de perfecte computer te fabriceren en deze voorzien van de energie van duizend zonnen, de computer er 100 miljard jaar over zou doen om met 25% zekerheid een speld uit de digitale hooiberg te halen. Volgens Bruce Schneier, een bekende Amerikaanse cryptograaf, zijn deze getallen onbereikbaar voor technologie en raken ze aan de grenzen van de thermodynamica. Met andere woorden, een aanval op 256-bit encryptie is praktisch onmogelijk totdat we in staat zijn om computers te bouwen die non-fysiek zijn en geen fysieke ruimte beslaan. Dat gaat dus niet gebeuren.

Encryptie is immuun voor fysieke kracht

Hoe tof is het dat we onze financiële vrijheid kunnen beschermen met het simpele feit dat de kans nul is om een digitale speld te vinden in een onvoorstelbaar grote hooiberg. Er is geen enkele fysieke kracht opgewassen tegen de kracht van sterke cryptografie. In de fysieke wereld bestaat er niets wat onbreekbaar is. Met genoeg kracht kun je alles slopen. Bitcoin is anders omdat het is beveiligd door sterke cryptografie, door de kracht van grote getallen. Zelfs met de krachtigste computer die we ons kunnen voorstellen en een onbeperkte hoeveelheid energie zou het miljarden jaren duren om een reeds gebruikte private key te vinden. Dit concept is zo belangrijk om de kracht van Bitcoin goed te begrijpen. Encryptie maakt het mogelijk om informatie, communicatie en waarde uit de handen van machthebbers te houden. Het is misschien wel het meest krachtige wapen dat we hebben tegen een 1984-achtige maatschappij. Het meest krachtige wapen om onze soevereiniteit te bewaken.

Je hoeft je voor Bitcoin niet aan te melden bij een bedrijf of overheid. Het enige wat je hoeft te doen is een sleutelpaar genereren en je hoort erbij. De enige autoriteit die binnen Bitcoin iets te zeggen heeft is de wiskunde en dat is een macht die we nog lang niet onder controle hebben. Er is geen fysieke kracht ter wereld die hier verandering in kan brengen.