Het coronavirus lijkt een veel grotere impact op de financiële markten te hebben dan aanvankelijk werd gedacht. Aandelen hebben de afgelopen weken flink ingeleverd en de olieprijzen hebben de grootste klapper sinds 1991 gemaakt. Staan we aan de vooravond van een nieuwe crisis of zitten we er middenin? Persoonlijk denk ik het laatste. In een poging de boel te redden verlaagde de Amerikaanse Federal Reserve de rente vorige week nog met 50 basispunten (0,5%) en daar reageerde de markt lauwtjes op. Na een korte opleving zakte alles weer rustig door. Als het verlagen van de rente niet meer het gewenste effect sorteert, wat kunnen centrale banken dan nog doen om de economie te redden? Heel waarschijnlijk gaan ze nieuwe rondes van quantitative easing (QE) aankondigen.

Quantitative easing, wat is dat?

Je hebt de term QE waarschijnlijk weleens voorbij zien komen, maar wat betekent dit nu eigenlijk? Heel kort door de bocht betekent het dat de digitale geldpersen aangezet worden om nieuw geld de economie in te pompen. Iets minder kort door de bocht betekent het dat centrale banken effecten gaan opkopen bij commerciële banken, die met de opbrengsten daarvan vervolgens weer nieuw krediet kunnen verstrekken aan de markt.

Commerciële banken bezitten effecten in de vorm van staatsobligaties, maar ook aandelen en andere financiële producten. Een groot deel van deze effecten zijn met enkele boekhoudkundige trucjes voor veel te veel geld op de balans gezet. Het resultaat daarvan is dat het lijkt alsof de banken heel vermogend zijn, terwijl het feitelijk om gebakken lucht gaat.

De Europese Centrale Bank (ECB) drukt vervolgens geld bij om deze te hoog gewaardeerde effecten van banken op te kopen om de commerciële banken van hun rotzooi af te helpen. Het verhaal is dat banken dit verse geld vervolgens kunnen aanwenden voor nieuwe leningen om economische groei en de werkgelegenheid te stimuleren. Het probleem is dat de ECB uiteindelijk ook weer van deze rommel af moet. Maar nu komt het, de aandelen van de ECB zijn in handen van de centrale banken van lidstaten en die zijn weer eigendom van hun regeringen. Met andere woorden, als het straks echt fout gaat, dan draaien de belastingbetalers daarvoor op. Commerciële bankiers ontspringen de dans en kunnen weer rustig verdergaan met hun ongegeneerde zelfverrijking ten koste van de rest van de samenleving. Voor een interessante en begrijpelijke uitleg over QE verwijs ik je graag door naar de blog van Arno Wellens.

Dit kan niet goed blijven gaan

Centrale banken hebben de crisis van 2008 met het verlagen van de rente en dit soort smerige trucjes weten af te wenden. Wat de meeste mensen zich niet realiseerden is echter dat de schuldenberg sindsdien alleen maar groter is geworden. We hebben ons afval tijdelijk verstopt op een andere plek, maar dat betekent niet dat alles nu ineens op magische wijze is verdwenen. Het einde lijkt nu in zicht. De gereedschapskist van centrale banken om de doodzieke economie in leven te houden raakt leeg en dat is maar goed ook. Het wordt tijd dat we afscheid nemen van dit op schuld gebouwde financiële systeem.

Het enige wat centrale banken nu nog kunnen doen is enorm veel geld gaan printen om de schijn te wekken dat de boel nog te redden valt. In mijn ogen is dat echter vechten tegen de bierkaai en zal dat leiden tot een implosie van het systeem. Geld printen werkt totdat mensen het geloof in de euro en de dollar verliezen en we te maken krijgen met hyperinflatie. Naar de supermarkt rennen met een kruiwagen vol met euro’s om er nog snel een brood van te kunnen kopen. Ons financiële systeem is niet heilig, ons financiële systeem is niet anders dan dat van Venezuela, Zimbabwe en Argentinië. 

Is het dan tijd voor plan b?

Behalve investeren in goud was er tot 2009 eigenlijk geen mogelijkheid om je los te maken van dit verrotte financiële systeem. Maar nu hebben we bitcoin, de perfecte hedge tegen het financiële systeem. Bitcoin is de ontdekking van absolute schaarste. Tot de komst van bitcoin heeft de mensen nooit een asset gehad waarvan we zeker weten dat er maar een beperkte hoeveelheid is. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoin zijn. Bitcoin is de enige asset die volledig transparant en verifieerbaar is. Bitcoin is de enige asset waar niemand mee kan kloten. Bitcoin is de asset waarmee je jezelf volledig los kunt maken van het reddeloze financiële systeem.

Als je kijkt naar de euro- of dollarkoers heeft ook bitcoin te lijden onder de huidige omstandigheden, maar dat is alleen als je bitcoin waardeert in fiat-geld. Het is belangrijk om je te beseffen dat 1 bitcoin altijd 1 bitcoin blijft. Bitcoin heeft in mijn ogen helemaal niets met andere assets te maken, het is een alternatief financieel systeem.