Alle nationale munten zoals de euro en de dollar worden ook wel fiatgeld genoemd. Fiat is Latijn voor bij besluit. Er is een machtige instantie geweest die op een dag heeft besloten dat de euro en de dollar geld zijn. De waarde van deze munten is in feite door overheden en centrale banken bepaald. Het bijzondere aan de euro en de dollar is dat ze onbeperkt en praktisch gratis kunnen worden bijgedrukt door de centrale banken. Lekker makkelijk toch? Stel dat je €1.000 aan schulden hebt en je vervolgens thuis even de printer aan kunt zetten om wat biljetten te printen waarmee je jouw schuldenaar kunt afbetalen. Dat is voor jou natuurlijk een voordeel, maar voor de overige bezitters van de euro betekent het dat de waarde van hun spaargeld afneemt.

Alan Greenspan, voormalig voorzitter van de US Federal Reserve (de centrale bank van de Verenigde Staten), heeft ooit eens de beroemde uitspraak gedaan: “De VS kan iedere schuld die ze hebben afbetalen omdat ze altijd meer dollars kunnen bijprinten.” Dat is voor de VS natuurlijk heel mooi, maar het effect is wel geweest dat de koopkracht van de dollar de afgelopen 100 jaar met ongeveer 90% is gedaald. Een fles wijn die je in 1920 voor $0,35 kon kopen, kostte je ongeveer $3 in de jaren 90 en zou nu voor $12 in de schappen staan. Daar kun je moeilijk tegenop sparen.

Het wordt extra pijnlijk als je je realiseert dat de euro en de dollar relatief gezien nog de meest stabiele fiat munten zijn die er bestaan. In landen als Venezuela en Zimbabwe ging het soms zo hard dat men binnen een paar weken helemaal niets meer met de munten kon kopen. Hyperinflatie noemen we dat. Kun je voorstellen hoe heftig het moet zijn als je je hele leven netjes hebt gespaard voor je pensioen en vervolgens twee jaar ervoor de waarde van je spaargeld totaal verdampt. Dat lijkt het plot van een duister sprookje, maar voor veel mensen is dit verhaal werkelijkheid geworden. Alleen de relatief rijke mensen van de bevolking die hun kapitaal in vastgoed en aandelen hebben omgezet zijn beschermd tegen dit soort praktijken. Hoge inflatie maakt het vooral voor de arme lagen van de bevolking lastig om een vermogen op te bouwen.

1 bitcoin blijft altijd 1 bitcoin

Je hoort weleens van die bizarre statistieken dat de rijkste 100 mensen op aarde meer vermogen hebben dan de armste 50%. Dat zijn miljarden mensen die samen minder te besteden hebben dan de rijkste 100 mensen op de wereld. Veel van deze mensen leven in een land waarin ze weinig te zeggen hebben, de politiek corrupt is en het onmogelijk is om hun vermogen om te zetten in aandelen, goud, vastgoed of zelfs de relatief stabiele Amerikaanse dollar. Als inwoners van een relatief rijke democratie als Nederland hebben wij de luxe dat we nog enigszins vermogen kunnen opbouwen, maar grote delen van de wereldbevolking worden in een financiële houdgreep gehouden. Zij zijn in feite slaaf van het systeem. Het systeem lijkt open te zijn en kansen te bieden om van onderuit de top te bereiken, maar dit is slechts voor een enkeling weggelegd. Word je geboren in de armste delen van het boerenland van China? Probeer je dan maar eens een weg omhoog te banen. Bitcoin is een manier voor deze mensen om daadwerkelijk vermogen op te bouwen. Bitcoin is de enige vorm van geld die makkelijk te verkrijgen is en niet geconfiskeerd kan worden door slechte overheden. Bitcoin biedt daadwerkelijke financiële vrijheid. Vandaar ook de uitspraak: 1 bitcoin will always be 1 bitcoin.

Langzaam dringt wereldwijd het besef door dat ons geld eigenlijk helemaal niet van ons is. Zo lang er een overheid is die alle macht heeft over het geld is onze financiële vrijheid (in potentie) beperkt. In China is het voor het merendeel van de bevolking slechts mogelijk om $50.000 van hun vermogen op te nemen bij de bank. Deze limieten zijn door de Chinese overheid ingesteld om een uitstroom van de Chinese renminbi te voorkomen. De perfecte manier om het waardeloos worden van de munt zo lang mogelijk uit te stellen. In Griekenland maakte de overheid het tijdens de crisis nog bonter, zo konden de Grieken slechts €60 per dag opnemen van hun rekening. In hoeverre kun je dan nog zeggen dat het geld echt van jou is?