Het is gebeurd! We zitten binnen en het lijkt er sterk op dat we ook de komende weken binnen moeten blijven. Het coronavirus heeft de wereld stilgezet, landen gaan op slot en alle non-essentiële openbare gelegenheden hebben hun deuren moeten sluiten. Shit is aan. Ondanks dat het virus natuurlijk vreselijke gevolgen heeft op het gebied van gezondheid en de economie, moet ik zeggen dat ik het ergens ook wel spannend en interessant vind. Het voelt soms een beetje surrealistisch, alsof we een film leven, maar het is echt! Wat ook enorm echt is, zijn de wanhopige pogingen van centrale banken om de economie nog een beetje in leven te houden.

Zo heeft de Amerikaanse Federal Reserve deze week naar buiten gebracht dat de rente per direct naar 0% is verlaagd, dat ze $700 miljard hebben klaarstaan om de economie in te pompen en dat commerciële banken GEEN reserves meer hoeven aan te houden. Alle drie de maatregelen zijn shocking, maar dat banken nu geen reserves meer hoeven aan te houden om geld uit te lenen is echt bizar. Iedere dollar die ze binnenkrijgen mogen ze vervolgens volledig uitlenen. De geldprinters zijn in een blinde paniek in de hoogste versnelling gezet en draaien op volle toeren.

Heftig, maar wat is nu het gevolg van deze maatregelen?

Het is de hoop van centrale bankiers dat deze maatregelen ervoor gaan zorgen dat de beurzen weer groene cijfers gaan laten zien of in ieder geval niet verder dalen. Dat lijkt op dit moment echter niet het geval, aangezien de hele wereld ook wel begrijpt dat dit probleem niet opgelost gaat worden met het printen van nog meer geld. Zombiebedrijven worden overeind gehouden met gratis geld en de consumentenprijzen zullen door het dak gaan. De waarde van ons spaargeld en de pensioenen verdampt voor onze ogen en er is niets wat we kunnen doen. Nog even en de muziek stopt en dan zal blijken dat er lang niet voor iedereen een stoeltje is. Voor sommigen staat er een zetel klaar, maar voor de overgrote meerderheid zal er niet eens een krakkemikkig krukje staan.

Het enige wat centrale banken nu nog kunnen doen is zoveel mogelijk geld de economie inpompen om de zombie-economie nog wat langer in leven te houden. In mijn optiek zijn er slechts twee mogelijke eindscenario’s voor dit kortzichtige beleid:

  1. Hyperinflatie: mensen pikken het printen van geld niet langer, geloven niet meer dat dit een oplossing gaat bieden en zeggen massaal het vertrouwen in de desbetreffende nationale munt op. Het systeem implodeert.
  2. De zeepbel ontploft: het andere mogelijke scenario is dat centrale banken op termijn de hoop opgeven, stoppen met het printen van geld en de rente weer proberen op te schroeven. Dit gaat tot een massale crash van de wereldwijde financiële markten leiden en het faillissement van alle ongezonde bedrijven die jarenlang onterecht in leven zijn gehouden. Het systeem explodeert.

Het eerste scenario lijkt mij persoonlijk het meest waarschijnlijke. Ik kan me niet voorstellen dat centrale banken ooit zullen stoppen met dit idiote beleid en doorgaan totdat ons geld uiteindelijk niets meer waard is. Die weg zijn ze ondertussen ingeslagen en ik zie eigenlijk geen mogelijkheid meer om dat pad te verlaten, behalve door te stoppen met het verlagen van de rente, het opkopen van de troep van commerciële banken en andere maatregelen om het kapotte hart van onze economie in leven te houden.

Wat moeten we nu?

Dat is een goede vraag… in onzekere tijden is het credo altijd ‘cash is king’. Voor veel maximalisten, waaronder ikzelf, is het antwoord altijd bitcoin. Persoonlijk had ik er initieel ook vertrouwen in dat bitcoin het goed zou doen in een periode als deze, maar de belangrijke les die ik nu heb geleerd is dat mensen in eerste instantie teruggrijpen naar datgene wat ze al kennen en waar ze (terecht of niet) vertrouwen in hebben: de euro en toiletpapier. Beiden heel handig om je reet mee af te vegen.

Aandelen, goud, maar ook bitcoin hebben het op dit moment moeilijk. Mensen gaan in tijden van onzekerheid op zoek naar liquiditeit en verkopen dus alles wat ze snel kunnen omzetten in geld. Voor mij is dit het perfecte moment om meer bitcoin in te slaan, maar ben ik me er ook zeker van bewust dat het handig is om een kleine stash met fiat te hebben voor het geval dat. Uiteindelijk betaal ik mijn huur en boodschappen immers nog met de euro. Het is nog even afwachten hoe de situatie zich de komende weken gaat ontwikkelen, maar ik verwacht dat we economisch gezien een hele donkere periode tegemoet gaan. We houden je op de hoogte!