Eerder dit jaar werd de cryptowereld opgeschrikt door het nieuws dat de eigenaar van de grootste bitcoin-exchange van Canada was overleden. De exchange zat daarna met een probleem van ongeveer $200 miljoen, want de overleden eigenaar was de enige die toegang had tot de cryptocurrency-tegoeden van de exchange. Vorige week was het weer raak met de plotselinge verdwijning van de eigenaar van IDAX en de hack van het Zuid-Koreaanse Upbit. Deze gebeurtenissen zijn wat mij betreft een goede reden om weer eens te schrijven over de fundamentele gedachte waarvoor Bitcoin is bedacht: be your own bank.

Op het moment dat de wereld financieel in brand stond, publiceerde Satoshi Nakamoto in 2008 zijn white paper voor de moeder aller cryptomunten. Bitcoin was zijn antwoord op het machtsmonopolie op geld van overheden en (centrale) banken. Een digitale munt waar geen overheid of centrale bank iets over te zeggen heeft en waarvoor je niet eerst een bankrekening hoeft af te sluiten. Op dat laatste wil ik in deze column een stukje dieper ingaan. De grote kracht van Bitcoin is dat je niemand hoeft te vertrouwen om je bitcoins te bewaren of over te dragen. Financiële crises, het omvallen van banken en het verdwijnen van exchanges bewijst dat mensen niet in staat zijn om met deze macht om te gaan. Het gaat goed, totdat het fout gaat. Bitcoin is bedacht zodat we niet langer afhankelijk zijn van derde partijen voor het beheren van ons vermogen. Zodat we af kunnen stappen van een financieel systeem gebaseerd op vertrouwen.

Dat je met cryptocurrencies de baas over je eigen vermogen kunt zijn is voor veel mensen nog een lastige gedachte. Dat blijkt ook wel uit een recent verschenen rapport waarin van enkele grote exchanges staat hoeveel bitcoin ze beheren. Coinbase heeft bijvoorbeeld het duizelingwekkende aantal van 966.000 bitcoin in beheer, wat ongeveer 5 procent van de volledige supply is. De Amerikaanse exchange wordt in deze ranglijst gevolgd door BitMEX met 265.000 bitcoin en Bitstamp dat volgens de cijfers 229.000 bitcoin in beheer heeft. Het geeft maar aan dat de be your own bank-gedachte nog zeker niet is geland bij het grote publiek.

Ik ga niet ontkennen dat het in het begin even wennen is om je vermogen volledig in eigen beheer te hebben. We zijn toch opgegroeid in een samenleving waarin het heel normaal is om je persoonlijke zaken en financiën te laten beheren door derden. Wie bewaart er anno 2019 immers zijn geld nog in de spreekwoordelijke oude sok? We zijn zo vertrouwd geraakt met het uit handen geven van onze financiën, dat de meeste mensen niet eens nadenken over de gevaren die hieraan kleven. Het is dan ook helemaal niet gek dat negentig procent van de mensen hun cryptocurrencies op een exchange bewaren. Dat dit eigenlijk geen goed idee is, werd deze week dus weer pijnlijk duidelijk met de verdwijning van de eigenaar van IDAX en de hack van Upbit. Zo kun je plotsklaps je zuurverdiende spaarcenten kwijt zijn. Ondanks de voordelen van een eigen wallet, mag ook niet onbenoemd blijven dat het verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Verlies je de toegang tot je wallet en heb je nergens een backup liggen? Dan ben je helaas al je cryptocurrencies kwijt. Er is immers geen enkele instantie waar je kunt aankloppen om weer toegang tot je account te krijgen. Het is dan ook belangrijk om voor het installeren van je wallet even goed de tijd te nemen.

Het is belangrijk dat mensen zich gaan beseffen dat cryptocurrencies die ze op een exchange hebben staan helemaal niet in hun eigen macht zijn. Exchanges worden continu aangevallen door hackers en de schandalen van deze week zullen zeker niet de laatsten zijn. Zelfs op de grootste exchanges zijn je tegoeden niet veilig. Het fijne is dat cryptocurrency wallets steeds makkelijker in gebruik worden en dat je in principe binnen twee minuten een eigen wallet op je telefoon of computer kunt installeren. Ideaal voor beginners. Ga je met grotere bedragen aan de slag? Dan is het aan te raden om een hardware wallet aan te schaffen of, als je het echt goed wilt doen, zelfs een eigen node te gaan draaien.

Desondanks spreek ik nog regelmatig vrienden die hun cryptocurrencies lekker op een exchange als Binance hebben staan omdat ze dat zo lekker simpel vinden werken. Weinig gezeur en je hoeft eigenlijk nergens over na te denken. Alleen even de pas trekken, geld overmaken en cryptocurrencies aanschaffen. Meestal beseffen ze zich niet eens dat ze daarmee hun bitcoin of andere cryptocurrencies helemaal niet in eigen beheer hebben. Na een paar minuten mijn gezeur over het belang van een eigen wallet aan te horen besluiten ze vaak toch even een wallet te downloaden of een hardware wallet aan te schaffen. Want zeg nou zelf, het is die paar minuten van je tijd of kleine investering toch wel waard om zeker te weten dat jouw vermogen veilig is?