Goud wordt al eeuwenlang gezien als de ultieme store of value. Het blinkende edelmetaal heeft zich door de jaren heen bewezen als een waardevast ruilmiddel en heeft dat te danken aan enkele specifieke eigenschappen. In dit artikel ga ik die eigenschappen op een rijtje zetten en naast die van bitcoin leggen. Blijft goud de koning van de oppotmiddelen, kunnen de twee naast elkaar bestaan of gaat bitcoin de oude heerser van de troon stoten?

 

De eigenschappen die goud tot een store of value maken


Laten we een inventarisatie maken van de eigenschappen die ervoor zorgen dat goud relatief waardevast is en deze vergelijken met de eigenschappen van bitcoin.

Goud is duurzaam, het is niet kapot te krijgen. Het is fysiek en in die zin zal het nooit verdwijnen. Bitcoin is digitaal en voor zijn bestaan afhankelijker van externe factoren. In die zin heeft goud een minimaal voordeel ten opzichte van bitcoin. Het nadeel van een fysiek object is dat het confisqueerbaar is.

Goud is relatief makkelijk te transporteren. Kleine hoeveelheden goud vertegenwoordigen een enorme waarde. De waarde van één kilo goud is vergelijkbaar met de waarde van honderd kilo aan zilver. Het digitale karakter van bitcoin maakt echter dat het goud op dit vlak duidelijk de baas is. Met één druk op de knop kan er veilig en voor miljarden euro’s aan bitcoin worden verzonden.

Goud is fungibel; het ene goudstuk is inwisselbaar voor het andere. Goud is goud, er zit geen verschil in kwaliteit in zolang we het over puur goud hebben. Hetzelfde geldt grotendeels voor bitcoin, maar vanwege de onuitwisbare transactiegeschiedenis kan het zijn dat bepaalde bitcoins geassocieerd worden met criminele activiteiten en om die reden door minder mensen geaccepteerd worden.

Goud is verifieerbaar. Je hebt er een expert en dure apparatuur voor nodig, maar dan weet je wel zeker dat je met echt goud te maken hebt. Het enige wat je nodig hebt om een bitcoin te verifiëren is een eigen full-node die je voor minder dan €200 kunt opzetten. Op dit vlak is bitcoin de grote winnaar.

Goud is deelbaar, maar legt het op dit vlak toch af tegen bitcoin. Je betaalt voor een kilo goud al snel €50.000. Je kunt je voorstellen dat het lastig is om goud in hele kleine deeltjes op te delen en er bijvoorbeeld bij de bakker mee te betalen. Bitcoin heeft dit probleem niet. Het is een digitale munt die in 100 miljoen kleine deeltjes (satoshi) opgesplitst kan worden.

Goud is schaars. Hoeveel goud er precies is weten we niet, maar de voorraad is eindig en de geschiedenis heeft uitgewezen dat het lastig is om goud te delven. Dit maakt goud een relatief zeldzaam goed. Bitcoin is hier echter wederom de grote winnaar. We weten precies hoeveel bitcoins er nu zijn en hoeveel er in de toekomst nog bij gaan komen. Digitale schaarste, gegarandeerd door het decentrale karakter van bitcoin, maakt bitcoin op dit vlak superieur aan goud.

Goud heeft een lange geschiedenis. Goud bewijst zich al duizenden jaren als een waardevast ruilmiddel. Bitcoin bestaat pas 11 jaar en kan zich in die zin nog lang niet meten aan goud. Wil je zekerheid? Dan lijkt goud op dit moment nog de betere keuze.

 

Deze strijd kent voorlopig nog geen winnaar

In een tijd waarin centrale banken met negatieve rentes en quantitative easing de waarde van ons conventionele geld (fiatgeld) uithollen zijn goud en bitcoin interessante opties om jezelf tegen een im- of explosie van het financiële systeem te wapenen. Hoe lang dit op schulden gebaseerde systeem het nog gaat uithouden kan ik helaas niet voor jullie voorspellen, maar ik durf wel te zeggen dat het wellicht een goed idee is om een beetje goud en/of bitcoin te kopen. Dit is natuurlijk geen beleggingsadvies, maar puur mijn mening om jullie te vermaken en hopelijk wat interessante inzichten te geven. Als ik zou moeten kiezen tussen bitcoin en goud zie ik persoonlijk, vanwege het digitale karakter, meer in bitcoin. Maar dat wil niet zeggen dat ik goud niet interessant vind. Het edelmetaal heeft namelijk zeker zijn voordelen ten opzichte van bitcoin.