Bitcoin bestaat inmiddels meer dan 11 jaar en na al die tijd zijn er nog steeds mensen die roepen dat Bitcoin te langzaam is. In mijn ogen heb je er dan weinig van begrepen. Bitcoin is niet belangrijk omdat het een snellere of makkelijkere manier van betalingen mogelijk maakt, Bitcoin is belangrijk omdat het een decentraal protocol is. Bitcoin is een vorm van geld die bestaat buiten alle systemen om, het is een vorm van geld die door geen enkele aangewezen leider of andere macht kan worden beïnvloed. Dat maakt Bitcoin zo bijzonder. Zelfs als alle ontwikkelingen rondom het Lightning Network en side-chains om het netwerk sneller te maken zouden mislukken, dan nog is Bitcoin extreem waardevol. Dat heeft alles te maken met de digitale munt bitcoin die leeft op het Bitcoin protocol.

Bitcoin is de eerste vorm van geld waarvan we zeker weten dat er een maximum is. Er staat in de regels dat er 21 miljoen in omloop komen en daar blijft het bij. Het is de absolute schaarste die bitcoin interessant maakt. Alles wat daar in de toekomst nog bij komt is mooi meegenomen. Die gedecentraliseerde vorm van geld en de garantie van absolute schaarste is op zichzelf al extreem waardevol. Satoshi Nakamoto heeft de mensheid het ultieme spaarmiddel gegeven en dát moeten we ten koste van alles beschermen. Bitcoin is de scheiding van geld en staat. Tot de komst van bitcoin is geld altijd controleerbaar geweest door fysieke macht. Bitcoin heeft van geld in feite een natuurkracht gemaakt. Bitcoin bestaat en daar moeten we maar mee dealen.

Zelfs als we het protocol vanaf nu voor altijd met rust laten is Bitcoin in mijn ogen een geslaagd project. Het werkt en heeft ons absolute digitale schaarste gebracht. Maar Bitcoin heeft nog veel meer te geven en het zou zonde zijn om de volledige potentie niet te realiseren. Er zijn enorm veel interessante ontwikkelingen op komst wat betreft de privacy van het netwerk, de efficiëntie van de communicatie tussen nodes, side-chains en natuurlijk ook Lightning.

Hoe komt het toch dat mensen Bitcoin niet begrijpen?

Het Bitcoin-netwerk heeft in korte tijd enorm veel waarde opgeslokt en dat is positief, maar het brengt ook gevaren met zich mee. Die gevaren liggen vooral op de loer voor retail-investeerders die de technologie en speltheorie achter Bitcoin onvoldoende begrijpen. Oplichters hebben daar de afgelopen jaren optimaal van geprofiteerd en doen dat vandaag de dag nog steeds. Op dit moment kan Bitcoin omgerekend ongeveer 7 transacties per seconde verwerken. Als je dat vergelijkt met VISA, PayPal of andere grote betalingsproviders, dan lijkt het alsof Bitcoin een probleem heeft. Het is nieuwe technologie, maar werkt veel langzamer dan de oplossingen die al beschikbaar waren. Waarom zou ik het dan gebruiken?

Dat is een meer dan logische reactie van iemand die zich nooit écht heeft verdiept in geld. We gebruiken geld immers om onze dagelijkse boodschappen en andere benodigdheden mee te betalen. Het zou toch een beetje raar zijn als je bij de Albert Heijn de wachtkamer in moet om te wachten tot je betaling is opgenomen in het volgende blok. Oplichters zagen hun kans schoon en het duurde niet lang voordat Bitcoin was omgedoopt tot de stoomtrein onder de cryptocurrencies.

Je moet cryptocurrency X kopen, want wij hebben grotere blokken en kunnen daardoor veel meer transacties verwerken! Je moet cryptocurrency Y kopen want wij voegen iedere 2 minuten een nieuw blok toe aan onze blockchain! De zogenaamd snellere en betere cryptocurrencies schoten als paddestoelen uit de grond. Voor mensen die zich nooit hebben verdiept in hoe Bitcoin daadwerkelijk werkt klinkt dit natuurlijk als muziek in de oren. Grotere blokken, meer transacties per seconde, geniaal!

Wat ze de oplichters er niet bij vertellen is dat de blockchain met grotere blokken of met het sneller toevoegen van blokken in theorie een stuk sneller groeit dan die van Bitcoin. Dat gaat uiteindelijk ten koste van de decentralisatie van het netwerk omdat het op termijn onmogelijk wordt om met relatief betaalbare apparatuur een node te draaien. Hoe minder mensen een node draaien, hoe meer de cryptocurrency in kwestie op fiat-geld begint te lijken. Bitcoin Cash, Litecoin en alle andere altcoins verschillen weinig tot niet van de euro en de dollar. Behalve dat de euro en de dollar daadwerkelijk gebruikt worden als betaalmiddel. Het grootste deel van de markt heeft dit begrepen, getuige het verschil in waarde tussen bitcoin en alle andere cryptocurrencies, maar de meeste particulieren blijven in de schaalbaarheidssprookjes trappen. Een mooi voorbeeld waaraan je dat kunt zien is de Libra. De digitale munt van Facebook wordt in de media vaak in één adem genoemd met bitcoin, terwijl de twee in niets met elkaar te vergelijken zijn. Eigenlijk lijkt de Libra veel meer op de euro en de dollar dan op bitcoin.

Het punt dat ik wil maken is dat het Bitcoin protocol nu eenmaal een complex beestje is en dat het waarschijnlijk nog lang gaat duren voordat iedereen het begrijpt. Al denk ik dat de huidige omstandigheden op de financiële markten wel eens voor een versnelling van dit proces kunnen zorgen. Laten we immers niet vergeten dat Bitcoin nog in de kinderschoenen staat en nog nooit een financiële crisis heeft meegemaakt. Ik verwacht dat de keiharde realiteit van het verdampen van onze pensioenen en de verwoesting van onze koopkracht een wake-up call gaat zijn.

Bitcoin is de ultieme hedge tegen het huidige financiële systeem en daar hebben we helemaal geen extra transacties per seconde voor nodig.