Volgens berichtgeving van the Financial Times (FT) op 12 april hebben de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een blockchain-project gelanceerd. De twee internationale organisaties trachten blockchain en alle use cases ervan beter te begrijpen middels het project.

De gelanceerde blockchain is een zogenoemde “private blockchain”. Dit houdt in dat alleen geselecteerde deelnemers mee kunnen doen binnen het netwerk. Het Bitcoin-netwerk is bijvoorbeeld een public blockchain, waar iedereen aan deel kan nemen.

Bij de lancering van de blockchain van het IMF en de Wereldbank werd ook een eigen cryptocurrency gelanceerd, de “Learning Coin”. De cryptocurrency heeft geen waarde, en zoals de naam al doet vermoeden is het puur en alleen bedoeld om de techniek beter te begrijpen.

Binnen een applicatie kunnen werknemers van de twee organisaties leren over alle goede en slechte kanten van de nieuwe technologie. In ruil voor de tijd die ze eraan besteden krijgen ze Learning Coins uitgekeerd. Het IMF en de Wereldbank onderzoeken momenteel nog een manier om werknemers toe te staan deze Learning Coins om te wisselen voor iets anders.

Het initiatief werd opgezet naar aanleiding van de steeds verder ontwikkelende technologie. In veel gevallen kan wet- en regelgeving dit tempo niet bijhouden. Door een eigen blockchain te lanceren hopen de organisaties een beter inzicht te krijgen in de technologie.

Een woordvoerder van het IMF zei in reactie op de lancering van de blockchain:

“De ontwikkeling van crypto-activa en gedistribueerde grootboektechnologie evolueert snel, evenals de hoeveelheid informatie die eromheen ligt. Dit dwingt centrale banken, toezichthouders en financiële instellingen om een groeiende kenniskloof te erkennen tussen de wetgevers, beleidsmakers, economen en de technologie.”