Grote namen werken samen om een blockchain-platform te ontwikkelen dat de strijd tegen het coronavirus moet ondersteunen. Het platform, MiPasa genaamd, zal een centrale hub vormen die het onderzoek naar het virus zal stroomlijnen.

MiPasa is gebouwd op Hyperledger Fabric en maakt gebruik van blockchain-technologie. Blockchain maakt het mogelijk om een centraal punt te vormen waarop informatie veilig opgeslagen kan worden. Deze informatie kan vervolgens door iedereen met toegang worden ingezien, zoals door onderzoekers of doktoren.

De CEO van het bedrijf Hacera dat het platform heeft opgezet, Jonathan Levi, zei in een aankondiging dat er op dit moment te weinig informatie beschikbaar is. Hij zei:

“We zijn van mening dat er niet genoeg informatie is om weloverwogen beslissingen te nemen, […] Hoe kunnen we alle mensen die toegang willen krijgen tot gegevens helpen, hen laten analyseren en inzichten verschaffen?

Het platform vloeit voort uit de samenwerking tussen een aantal grote namen zoals IT-reus IBM, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Microsoft. In een reactie stelt de blockchain CTO van IBM, Gari Singh:

“We zijn begonnen met brainstormen over hoe we geverifieerde informatie over het virus kunnen verzamelen, verstrekken en gebruiken […] Het is niet dat we blockchain in deze oplossing probeerden te forceren, maar we concludeerden dat we gegevens moesten repliceren, betrouwbare bronnen nodig hebben en we ervoor moeten zorgen dat er niet mee geknoeid kan worden.”

Blockchain-technologie kan op zeer veel verschillende gebieden toegepast worden. Zo gaat Randstad de technologie gebruiken om de privacy van zijn werknemers te waarborgen. De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) gaat daarnaast gegevens omtrent mijnbouw opslaan om de sector veiliger te maken.