De Europese Ruimtevaartorganisatie, beter bekend als de European Space Agency (ESA), gaat samenwerken met Hypervine, een Schots technologiebedrijf, om blockchain-technologie toe te passen op de mijnbouwindustrie. Dat meldt Oil and Gas Middle East op 17 februari.

Het gaat hier dus om de traditionele mijnbouwindustrie en niet om cryptocurrency-mining. Het doel van het project is om transparantie te brengen naar deze industrie door satellietgegevens en blockchain-technologie te combineren.

Het project wil met behulp van blockchain een verenigd en onveranderbare database opzetten van de gehele mijnbouwindustrie. Dit moet ervoor zorgen dat de het risico op grote ongelukken door miscalculaties en menselijke fouten drastisch verkleind wordt. Daarnaast worden operationele kosten verlaagd en de uitstoot van CO2 gereduceerd.

Satellietinformatie zou dan worden opgeslagen op de blockchain zodat mijnbedrijven gemakkelijk toegang hebben tot deze vertrouwde gegevens. Vervolgens hoeven ze niet meer gebruik te maken van de huidige papieren rompslomp dat herhaaldelijk door meerdere teams moet worden gecontroleerd.

Het project zal gebruik maken van Hypervine’s eigen ledger technologie. Paul Duddy, CEO en oprichter van Hypervine, zegt dat de samenwerking met ESA een eer is:

“Samenwerken met het European Space Agency is een ongelooflijke eer in zo’n vroeg stadium van de ontwikkeling. Ik begon het potentieel te zien om een ​​groot aantal verschillende industrieën te helpen hun processen naar een digitaal tijdperk te brengen, maar ook om de al te vaak catastrofale en soms fatale ongevallen uit te roeien die optreden als gevolg van verkeerd opgenomen gegevens of verloren papierwerk.”

Beatrice Barresi, technisch medewerker bij ESA Space Solutions, noemt de samenwerking geweldig:

“Het is een kerndoelstelling van ons om industrieën als de mijnbouw veiliger, schoner en meer verantwoordelijk te maken. Door samen te werken met bedrijven als Hypervine kunnen we deze doelen bereiken en tegelijkertijd de normen in meerdere industrieën verbeteren. Het was geweldig om met Hypervine aan dit project te werken en we kijken uit naar de volgende fasen.”

Eind vorig jaar lanceerde SpaceX een missie naar het International Space Station (ISS) met aan boord een bitcoin (BTC) multi-sig wallet van SpaceChain. SpaceChain ontving een investering van $66.000 van ESA kort daarvoor.