Het blockchain-technologiebedrijf Blockstream gaat een beta-versie van haar Satellite API lanceren. Met de API kunnen ontwikkelaars data verzenden met behulp van het satellietnetwerk van het bedrijf. Blockstream kondigde het nieuws in een officiële aankondiging op 16 januari aan.
Gebruikers kunnen nu versleutelde berichten versturen via de satellieten van het bedrijf. Aan het verzenden van deze berichten zullen in de uiteindelijke versie kosten vastzitten. De beta-versie van de API zit op dit moment echter nog in de testfase op het Lightning-testnet. Dit houdt in dat het gebruik van het netwerk nu nog gratis is.
Om ervoor te zorgen dat elk bericht binnen 10 seconden verwerkt kan worden heeft Blockstream een limiet gesteld op de grootte van elk bericht. In de aankondiging schrijft het bedrijf dat ontwikkelaars hun eigen encryptie dienen te gebruiken wanneer ze grotere berichten willen versturen. Daarnaast is het de bedoeling dat uiteindelijk ook andere soorten data via de satellieten verstuurt kunnen worden:

“De API is volledig ‘data-agnostisch’. Of het nu gaat om het versturen van beveiligde berichten, alternatieve blockchains of een wereldwijde podcast, de Blockstream Satellite API ondersteunt het allemaal.”

Sinds afgelopen december streamen zij de gehele Bitcoin-blockchain via haar satellieten. De Bitcoin-blockchain was eerder afhankelijk van infrastructuur op land, maar dankzij Blockstream is het Bitcoin-netwerk nu nóg robuuster.
Blockstream maakte haar plannen om een dergelijk netwerk te ontwikkelen in augustus 2017 bekend, en zei toen dat het “iedereen op aarde” wil verbinden. Het stelde toen dat maar weinig mensen op aarde toegang tot het internet hebben. Door middel van een satelliet-netwerk kan in principe iedereen op aarde toegang tot het internet krijgen.