Volgens Linkedin bestaat er de meeste vraag naar vaardigheden omtrent blockchain in 2020 op de arbeidsmarkt. Dat meldt het sociale netwerk op 9 januari in zijn jaarlijkse lijst van meest gevraagde vaardigheden.

Blockchain-technologie staat dit jaar bovenaan, ondanks dat het vorig jaar nog compleet afwezig was van de lijst. LinkedIn meldt het volgende:

“Vorig jaar voerden cloud computing, kunstmatige intelligentie en analytisch redeneren LinkedIn’s wereldwijde lijst van de meest gevraagde vaardigheden aan. Zij staan ook dit jaar weer op de lijst, maar een vaardigheid waar we een jaar geleden niet eens naar keken – blockchain – staat dit jaar bovenaan de lijst van de meest gevraagde vaardigheden voor 2020.”

De volledige lijst ziet er als volgt uit:

  1. Blockchain
  2. Cloud computing
  3. Analytical reasoning
  4. Artificial intelligence
  5. UX design
  6. Business analysis
  7. Affiliate marketing
  8. Sales
  9. Scientific computing
  10. Video production

Verder meldt LinkedIn dat grote bedrijven en instanties als IBM, Microsoft, Oracle, Amazon, American Express en JPMorgan Chase actief zijn op zoek naar mensen met blockchain kennis. Het zou de meest gezochte vaardigheid zijn in landen als Frankrijk, Duitsland, Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

LinkedIn zegt dat blockchain inmiddels uitgegroeid is naar een technologie die voor meer wordt gebruikt dan alleen ter ondersteuning van cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH):

“Blockchain werd geboren in 2009 om het gebruik van cryptocurrency te faciliteren. Maar de nieuwe manier van blockchain om gegevens op internet op te slaan, te valideren, te autoriseren en te verplaatsen, is geëvolueerd om elk digitaal activum veilig op te slaan en te verzenden. Er is veel vraag naar het kleine aanbod van professionals met deze vaardigheden.”

Aldus het onderzoek van LinkedIn. Eind vorig jaar zei de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), António Guterres, dat de organisatie blockchain-technologie moet “omarmen.” Kort daarvoor hield de Chinese president Xi Jinping een toespraak waarin hij ook het gebruik van blockchain aanspoorde.