Het Coronavirus in China zorgt voor flinke problemen. Zo kampen ziekenhuizen met grote tekorten en krijgen ook verzekeraars te maken met grote druk. Volgens het Chinese mediaplatform South China Morning Post kan blockchain echter een uitkomst te bieden voor deze laatstgenoemde groep.

Blockchain is de technologie waarop cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) draaien. Echter biedt blockchain-technologie ook andere mogelijkheden. Zo kunnen belangrijke documenten die niet aangepast mogen worden, openbaar worden opgeslagen. Dit kan op veel gebieden goed van pas komen, zo ook in de verzekeringswereld.

Zo gebruikt het Chinese bedrijf Xiang Hu Bao de technologie om schadeclaims omtrent het Coronavirus snel af te wikkelen. Het bedrijf is geen verzekeraar maar biedt een platform voor collectieve schadeclaims. Ruim 104 miljoen Chinezen gebruiken het platform. Sinds kort kunnen zij ook claims indienen voor de gevolgen van het virus. Het bedrijf, dat eigendom is van de Chinese finance-gigant Ant Financial, legt uit:

“Xiang Hu Bao is in staat om claims nu sneller te verwerken en de uitbetalingen aan deelnemers sneller uit te voeren, vanwege het gedecentraliseerde, betrouwbare karakter van blockchain-technologie. […] Claimers kunnen hun documenten als bewijs indienen, terwijl onderzoeksbureaus onmiddellijk toegang tot deze documenten krijgen op de blockchain. Alle betrokken partijen kunnen het hele proces inzien.”

Niet alleen op het gebied van bureaucratie en transparantie biedt blockchain een uitkomst, ook zou het ’t besmettingsgevaar verkleinen doordat het niet langer nodig is om documenten rond te sturen. Blue Cross Insurance, een grote verzekeraar, legt uit:

“Onze door blockchain-claimservice speelt een sleutelrol tijdens de uitbraak van het coronavirus door het papieren proces volledig te elimineren. Het heen en weer sturen van documenten tussen klinieken is nu overbodig. […] Dit helpt echt om het risico op infecties door persoonlijk contact te verkleinen.”