Investeringen in blockchain van de Chinese overheid zullen een enorme groei zien in de komende drie jaar, met als toppunt $2 miljard tegen het einde van 2023, zo stelt een nieuw rapport van het marktonderzoeksfirma IDC. De groei in China komt gepaard met nieuwe aandacht aan blockchain in hun staatskranten.

Data van het IDC bevestigt China’s blockchain-plan

Het rapport van het IDC komt niet lang na een aankondiging van de Chinese president zelf waarin hij zijn geloof in ‘distributed ledger technology’ (DLT) benadrukt. Hierin hintte President Xi al dat China niet achter zal blijven in de ontwikkelingen van blockchain.

Volgens Xue Yu, een onderzoeker bij IDC en schrijver van het rapport, zorgt de officiële erkenning van deze blockchain-technologieën voor de nieuwe groei aan investeringen. Ook zou het de adoptie in verschillende sectoren flink kunnen versnellen.

Momenteel worden de meeste investeringen in blockchain-toepassingen gemaakt in de banksector, maar ook de industrie, dienstverlening en de detailhandel zou geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van een distributed ledger.

Bitcoin op de Chinese voorpagina’s

De officiële ondersteuning van verschillende blockchain-technologieën zorgt ook voor aandacht in verschillende Chinese staatskranten. Op Twitter werd al snel opgemerkt dat bitcoin de voorpagina’s van een van de staatskranten, Xinhua, had bereikt. Vertaald leest de titel, ‘Bitcoin: De eerste succesvolle toepassing voor Blockchain-technologie’.

Het artikel, ook al zo positief in de titel, is echter wel kritisch over cryptocurrency en blockchain. Zo beweert het stuk dat “bitcoin geen tastbare valuta” is, aldus de vertaling. Verder in het artikel wordt uitgelegd hoe er met bitcoin “goede anonimiteit” kan worden verzekerd, om daarna te benadrukken dat dit gebruikt wordt voor de zwarte markt.

Niet compleet onverwacht van een overheid die zich fel tegen digitale valuta’s keert, maar de aandacht aan blockchain is niettemin een introductie tot het concept voor velen. Zo wordt het langzaam duidelijk dat het land niet achter zal blijven met nieuwe technologieën zoals DLT.