Het audit-bedrijf EY heeft aangekondigd in mei een speciale blockchain-toepassing, Nightfall, vrij te zullen geven. De software is gericht op bedrijven die hun productieketens willen monitoren met behulp van blockchain.

De software zal worden vrijgegeven in het publieke domein, een uniekum in de crypto-wereld. Software ontwikkeld door crypto-ontwikkelaars wordt meestal gepubliceerd als “open-source” software. Dit houdt in dat iedereen de software gratis mag gebruiken, maar dat de ontwikkelaar nog steeds de copyrights behoudt.

Door de software volledig vrij te geven hoop EY zoveel mogelijk bedrijven te kunnen interesseren om de software te gebruiken en verder te ontwikkelen. In een persverklaring zegt lead Global Innovation van EY, Paul Brody:

“We willen acceptatie en betrokkenheid van de gemeenschap maximaliseren, we willen dat mensen het adopteren en aanpassen en verbeteren. Als we eigenaar blijven, investeren mensen misschien niet zo veel tijd en energie in iets dat ze misschien niet onder controle hebben.”

De software is gebaseerd op het publieke Ethereum-netwerk. Door een publiek netwerk te gebruiken wil EY voorkomen dat het blockchain-landschap volledig versplinterd. Middels het Ethereum-netwerk kunnen verschillende bedrijven, uit verschillende sectoren, beter met elkaar communiceren.

EY zou een jaar aan de software hebben gewerkt, waarbij meer dan 200 blockchain-ontwikkelaars betrokken waren. De software draait binnen de Microsoft Azure-omgeving en kan worden gebruikt via SAP. Deze twee platforms zijn vrij bekend in de bedrijfswereld, waardoor bedrijven zich niet in onbekende wateren hoeven te begeven om de software te gebruiken.

Carrefour zou al gebruikmaken van de software om andere eieren en kippen te volgen. Naar verwachting wordt de software in mei volledig vrijgegeven met de hoop dat zoveel mogelijk bedrijven gebruik gaan maken van de door EY ontwikkelde oplossing.