Wie is de man of vrouw achter bitcoin (BTC)? Het is al jarenlang een groot mysterie. Op 14 mei zou er wel eens eens een einde aan dat mysterie gemaakt kunnen worden!

De website “gotSATOShi.com” claimt te weten wie SATOShi Nakamoto is. SATOShi Nakamoto is het pseudoniem van de ontwikkelaar en bedenker van Bitcoin. Deze persoon, of personen, is al sinds het begin van de ontwikkeling van het platform op de achtergrond gebleven, en maar een paar personen in de wereld weten wie hij is. Echter hebben die personen dit nog nooit naar buiten gebracht.

Naast hier en daar wat personen die claimen SATOShi te zijn heeft nog nooit iemand kunnen bewijzen hem echt te zijn. Een bekende “SATOShi claimer” is Craig Wright, de man achter Bitcoin SV. Hij klaagt sinds kort mensen aan die hem voor leugenaar uitmaken. Toch geloven maar weinig hem.

Het is vrij gemakkelijk voor iemand om te bewijzen dat hij of zij SATOShi is. Het publieke adres van SATOShi’s cryptocurrency wallet is namelijk bekend. Het was namelijk de verzender van de eerste bitcoin-transactie ooit. Het enige wat SATOShi hoeft te doen is dus een transactie te verzenden en deze te ondertekenen met zijn private key. Tot op heden hebben personen als Wright dit nog niet gedaan. Het blijft daarom ongeloofwaardig wanneer iemand dit claimt zonder dit met zo’n transactie te kunnen onderbouwen.

De website gotSATOShi.com claimt te weten wie de persoon achter Bitcoin echt is. Op de website valt te lezen “Waar in de wereld is SATOShi?” met daaronder een timer. Deze timer loop af op 14 mei. Op die dag zou het dus duidelijk kunnen worden wie SATOShi echt is.

Op twitter heeft de persoon achter de website een gelijknamig kanaal. Op basis van de manier waarop de tweets zijn geschreven lijkt het alsof SATOShi dit kanaal zelf beheert en tweets schrijft. Zo schreef hij onlangs in een tweet: “Ik had niet gedacht dat er zoveel interesse zou bestaan in wie ik ben.”

Of de identiteit van SATOShi echt op 14 mei bekend wordt gemaakt valt nog te bezien. Het kan altijd nog een prank zijn, of een oplichter die hier op de een of andere manier een slaatje uit probeert te slaan.