Het feit dat bitcoin (BTC) klappen kreeg op het moment dat ook de traditionele aandelenmarkten kelderden was voor sommige Bitcoin-critici een duidelijke reden dat BTC geen veilige haven zou zijn. Een aantal vooraanstaande personen binnen de crypto-wereld weerspreken dit.

De medeoprichter en CEO van cryptocurrency exchange Gemini, Tyler Winklevoss, stelt bijvoorbeeld dat bitcoin nog in zijn kinderschoenen staat. Daarom zou een vergelijking maken tussen bitcoin en een andere activaklasse nog onmogelijk:

“Als bitcoin geen goud 2.0 is, wat is het dan? Het feit dat het niet doet wat je zou verwachten, onderstreept alleen hoe vroeg het nog is.”

Ook Anthony Pompliano, een bekende analist, verdedigt bitcoin. Volgens hem zakte zelfs goud de afgelopen terug, terwijl goud een bekende veilige haven is. Hij schrijft in reactie op Winklevoss:

“Bitcoin en goud doen hetzelfde, net zoals je zou verwachten in een liquiditeitscrisis … ze dalen.

Hetzelfde gebeurde ook met goud tijdens de liquiditeitscrisis van 2008.”

 

In zijn podcast Off the Chain verduidelijkt Pompliano zijn standpunt:

“Een liquiditeitscrisis betekent dat investeerders allemaal tegelijk naar de uitgangsdeuren rennen, maar er zijn zoveel meer verkopers dan kopers dat investeerders het moeilijk hebben om hun activa te verkopen voor contant geld. Zij beginnen hun minimale prijs die ze bereid zijn voor elk activum te accepteren agressief te verlagen in ruil voor het geld dat ze nu wanhopig zoeken.”

Hij voegt daaraan toe:

“Simpel gezegd, goud diende als opslag van waarde en veilige haven gedurende de volledige tijdlijn van de crisis, maar het bezweek tijdens de slechtste zes maanden voor de liquiditeitscrisis. Dit is wat volgens mij momenteel met Bitcoin gebeurt.”