Gisteren was het grote nieuws de Amerikaanse aanval op een hooggeplaatste Iraanse generaal. De aanval is volgens velen een forse escalatie van het langdurende conflict tussen Iran en de Verenigde Staten. Met een mogelijk nog groter conflict voor de deur, zoeken beleggers veilige havens op om zichzelf in te kunnen dammen tegen de gevolgen van de dreigende economische instabiliteit. De bitcoin (BTC) koers steeg ook vlak na de aanval, maar analisten zijn het er nog niet helemaal over eens of dit het gevolg was van de gebeurtenis.

De Iraanse generaal, Qassem Soleimani, werd op vrijdag 3 januari in het Iraakse Baghdad om het leven gebracht door een Amerikaans bombardement. Soleimani was de op een na machtigste man in Iran en was onder andere beroemd van zijn strijd tegen de Islamitische Staat. Echter zou hij ook achter de aanvallen op Amerikaanse staatsburgers in Irak zitten, waarbij onlangs nog een Amerikaan om het leven kwam. De aanval wordt dan ook “zelfverdediging” genoemd door de Amerikanen.

Zoals vaker te zien na dergelijke gebeurtenissen, steeg de goudprijs aanzienlijk. Goud is namelijk een veilige haven in tijden van economische onrust. Het activum behoudt zijn waarde beter, waar aandelen van bedrijven mogelijk flink kunnen dalen in tijden van onrust. Bitcoin, de grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie, wordt dan ook wel het digitale goud genoemd. Deze bijnaam kreeg het omdat BTC vaak nauwelijks reageert op gebeurtenissen in de wereld, en dus losstaat van andere markten. Michael Novogratz, de oprichter van Galaxy Digital, is echter blij om te zien dat bitcoin nu reageert:

Blij om te zien dat btc reageert op wereldwijde onzekerheid #digitalgold

Een andere bekende analist, Matti Greenspan van eToro, is een stuk terughoudender en stelt dat er meerdere factoren meespelen bij de stijging van de bitcoin koers. Zo stelt hij in een artikel:

[…] de Iraanse markt is waarschijnlijk te klein en te langzaam om deze recente stijging in zijn eentje te hebben veroorzaakt. Waarschijnlijk hebben een of meerdere spelers op de markt aan de zijlijn gewacht op een goed inkoopmoment, onder de $7.000 per BTC, en het lijkt erop dat dat moment zichzelf heeft gepresenteerd.