Een vrouw uit New York is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaar voor het financieren van de Islamitische terreurgroep ISIS met bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies. Dat kondigt de Amerikaanse ministerie van Justitie aan op 13 maart middels een persbericht.

De vrouw, genaamd Zoobia Shahnaz, had in 2017 meer dan een dozijn creditcards gestolen. Zij gebruikte deze vervolgens om $62.000 aan bitcoin en andere crypto aan te schaffen. Ook pleegde zij fraude met een lening van $22.500. Vervolgens had zij $150.000 aan waarde overgemaakt aan verschillende individuen en firma’s in landen als China, Pakistan en Turkije.

Deze bedrijven waren volgens Justitie fronten voor ISIS. In 2017 was zij van plan om naar Syrië te vliegen maar werd tegengehouden op het John F. Kennedy vliegveld van New York. Een jaar later werd zij opgepakt. Tijdens de inval zou ISIS-propaganda zijn aangetroffen alsmede een nachtvizier. In november 2018 bekende zij haar schuld.

Haar advocaat pleitte voor schuldvermindering vanwege haar jonge leeftijd (20) en bijdrage aan vrijwilligerswerk omtrent vluchtelingen uit Syrie:

“In tegenstelling tot de 79 Amerikanen die in de studie waren geïdentificeerd en die sinds 2011 naar Syrië en/of Irak reisden en aangesloten waren bij jihadistische groepen die in die landen actief waren, waren er geen die werden gemotiveerd door dezelfde dingen die Zoobia Shahnaz aandreven. Dat wil zeggen, een verlangen om zieken te genezen en voor gewonden te zorgen.”

Aldus de verdediging. Dat lijkt wellicht geholpen te hebben aangezien zij een straf van maar liefst 110 jaar opgelegd had kunnen krijgen. In plaats daarvan krijgt zij 13 jaar celstraf.