Uit een analyse uitgevoerd door crypto nieuwsplatform Diar blijkt dat het aandeel van institutionele bitcoin-producten groter wordt. Al vier maanden op rij stijgt dit percentage, wat aangeeft dat de interesse van institutionele beleggers in de crypto-markt mogelijk toeneemt.

In de analyse werd naar drie institutionele bitcoin-producten gekeken: Bitcoin futures van de Chicago Mercantile Exchange (CME) en de Chicago Board Options Exchange (CBOE), en Grayscale’s bitcoin beleggingsfonds. De volumes van deze beleggingsproducten werden naast het handelsvolume op Amerikaanse cryptocurrency exchanges gehouden.

 

Waar in januari van dit jaar nog 15% van het totale Amerikaanse bitcoin handelsvolume uit institutionele handel bestond, is dat nu 19%. Al vier maanden achter elkaar steeg dit percentage langzaam maar zeker. Echter is het totale bitcoin handelsvolume op Amerikaanse exchanges niet gestegen sinds de afgelopen maand.

19% klinkt als een hoog percentage, echter was dit percentage ooit 24% in juli 2018. Sindsdien heeft het aandeel van institutionele handel en ook het totale handelsvolume een flinke klap gekregen vanwege de crypto winter.

Onderling zijn er ten slotte aardig wat verschuivingen te zien. Dat het aandeel van CBOE in het totale volume voor institutionele producten flinkt keldert is geen verrassing. De exchange besloot namelijk eerder om de bitcoin futures uit haar aanbod te halen vanwege tegenvallende resultaten.

Ook het bitcoin beleggingsfonds van Grayscale kreeg een klap. Eerder was het fonds nog goed voor 50% van het volume van de drie institutionele producten, nu is dat nog maar 24%.

Eerder publiceerde Bitwise nog een rapport waarin het aantoonde dat een groot deel van het handelsvolume op Amerikaanse crypto exchanges nep zijn. Maar liefst 95% van het handelsvolume zouden het gevolg zijn van onder andere handelsbots. Dat een deel van het handelsvolume nep was, was al langer bekend. Echter had niemand voorzien dat het om zo’n groot percentage zou gaan.