“Not your keys, not your bitcoin (BTC).”

Het is inmiddels een bekende uitspraak in de wereld van cryptocurrency. Vandaag, 3 januari, is het “Proof of Keys” dag, een evenement om te bewijzen dat de bitcoins en/of altcoins ook daadwerkelijk van jouw zijn. Dat wordt gedaan door crypto van exchanges, oftewel beurzen, af te halen en zelf in een wallet te bewaren.

Het is de tweede keer dat dit evenement gehouden wordt. Het idee werd vorig jaar bedacht door crypto-handelaar Trace Mayer en valt samen met de tiende verjaardag van bitcoin. Het is namelijk inmiddels tien jaar geleden dat de eerste block van het bitcoin-blockchain werd gemined; het zogenaamde Genesis block.

Het idee achter Proof-of-Keys dag is om mensen bewust te maken van de voordelen van bitcoin en hoe belangrijk het is om zelf je keys te bewaren. Bitcoin rust namelijk niet op een gecentraliseerde entiteit als een bank, een voordeel dat verloren gaat als je BTC wordt bewaard op een exchange.

Tevens kunnen exchanges gehackt worden en vervolgens je crypto kwijtraken, iets wat momenteel nog regelmatig in de markt gebeurt. Ook zijn niet alle exchanges even transparant, dus het is gelijk een goede test om te zien of de exchange ook daadwerkelijk jouw bitcoin in bezit heeft.

Wanneer je cryptocurrency bij SATOS koopt, ontvang je de crypto direct in je eigen wallet. Een uitleg hoe je zelf je crypto kunt bewaren is hier te lezen.