Het Rode Kruis heeft giro 7244 geopend voor donaties omtrent de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt de website op 17 februari. Het nieuwe coronavirus (Covid-19) heeft zich inmiddels over minstens 26 landen verspreid. Meer dan 70,000 mensen zijn besmet en bijna 1.800 mensen zijn eraan overleden.

Volgens het Rode Kruis is de gezondheidszorg in een aantal landen overbelast en verdienen zij extra aandacht. De virusuitbraak kan daar namelijk een grotere impact hebben en er is meer geld nodig om verdere verspreiding te voorkomen, aldus het Rode Kruis.

“Landen waar al een crisis is zijn extra kwetsbaar, zoals in Afrika en het Midden-Oosten. Vaak is de gezondheidszorg daar al overbelast. Goede voorlichting over hygiëne is daarom cruciaal.

In totaal is er 30 miljoen euro nodig om de hulp wereldwijd op te schalen.”

Het Rode Kruis noemt de volgende manieren op die het toepast bij de bestrijding van het virus:

“Het is vooral belangrijk dat de bevolking goede voorlichting krijgt over hygiëne. Dat is de beste manier om verdere verspreiding te voorkomen. Voorlichtingsmaterialen worden in zoveel mogelijk landen en talen verspreid.

Naast voorlichting biedt het Rode Kruis in China ook psychosociale zorg en ondersteunen ze bij het vervoer van patiënten in ambulances. Het Rode Kruis in Zuid-Korea deelt hulpgoederen uit aan mensen in quarantaine en in Mongolië heeft het Rode Kruis 7000 flessen ontsmettingsmiddel uitgedeeld bij o.a. gezondheidscentra, treinstations en op het vliegveld.”

Het Rode Kruis meldt dat het ook in ons landje de situatie nauw in de gaten houdt:

“Ook in Europa en Nederland houdt het Rode Kruis de situatie nauwlettend in de gaten. We onderhouden hierover contact met overheidsorganisaties en staan klaar om te handelen als dat nodig is. Hulpverleners in Nederland zijn extra gewezen op desbetreffende hygiënemaatregelen.”

Klik hier om meer over het virus te lezen.

Bitcoin

Via deze link kan men aan het Rode Kruis doneren. Het is ook mogelijk om bitcoin (BTC) te doneren. Als je link volgt krijg je op een gegeven moment de mogelijkheid om “crypto” te selecteren. Vervolgens krijg je een link toegestuurd met een QR-code erop. Deze code kun je inscannen met een wallet-app op je smartphone of je kunt het adres kopiëren naar een crypto-wallet. Bitmymoney is vervolgens verantwoordelijk voor het omzetten van je bitcoins naar fiatvaluta. Het is natuurlijk ook mogelijk om direct met fiatgeld te doneren.

Twee jaar geleden kondigde de Rode Kruis nog aan dat het blockchain-technologie onderzoekt. Helaas is momenteel nog niet mogelijk om je donaties te volgen op de blockchain, deze worden direct verkocht. Jammer, want de mogelijkheid om je donatie te volgen en te zien wat er precies mee gebeurd zouden waarschijnlijk veel donateurs waarderen.