De koers van bitcoin zag een historisch laag niveau van volatiliteit in 2019 en zag tegelijkertijd een return of investement (ROI), oftewel rendement op investering, van maar liefst 94%. Dat blijkt uit een onlangs verschenen onderzoeksrapport van SFOX.

Het onderzoek nam de volgende cryptocurrencies onder de loep: bitcoin (BTC), ether (ETH), bitcoin cash (BCH), litecoin (LTC), bitcoin SV (BSV) en ethereum classic (ETC) en onderzocht verschillende factoren als prijs, volume, correlaties en volatiliteit.

Bitcoin was veruit de best presterende cryptocurrency op de markt in 2019 met een ROI van 94%. De ROI van litecoin en bitcoin cash lagen rond 30% terwijl ether op -3,7% zat. Ook in vergelijking met traditionele markten als S&P 500 (29%) en goud (52,8%) deed BTC het goed.

Het rapport meldt dat de correlatie tussen traditionele aandelen en bitcoin lager dan ooit ligt, wat bitcoin aantrekkelijk maakt voor risico investeerders, meldt SFOX. Ook de correlatie tussen bitcoin en altcoins was in 2019 een stuk lager dan we gewend zijn.

Verder concludeert het rapport dat de volatiliteit van vijf van de zes bovengenoemde cryptocurrencies sterk afnam, waardoor 2019 een relatief rustig jaar was voor de markt. De enige uitzondering was ethereum classic.

SFOX heeft volgens zijn eigen Multi-Factor Market Index, een indicator gebaseerd op prijsmomentum, marktsentiment, volatiliteit en ontwikkelingen de markt, van ietsjes bearish naar ietsjes bullish verschoven.

SFOX geeft toe dat het nog niet kan zeggen of deze trends in 2020 zullen doorzetten. Het rapport noemt de aankomende halving op, waarbij de beloning voor miners wordt gehalveerd ergens in mei dit jaar, als een factor die mogelijk een grote impact zal hebben op de koers van bitcoin.

Ook noemt SFOX de plotselinge verwijdering van crypto-gerelateerde content op YouTube op als voorbeeld dat het moeilijk is om te zeggen wat de markt gaat doen in de toekomst.

Fundstrat Global, het marktonderzoeksbedrijf van Tom Lee, voorspeldde onlangs een stijging voor bitcoin van maar liefst 100% in 2020. Mike McGlone, analist bij Bloomberg, gaf vorige week twee redenen waarom hij verwacht dat de BTC-prijs zal blijven stijgen in 2020.