Uit een recent rapport van het Amerikaanse investeringsbedrijf VanEck blijkt dat een portfolio met slechts een klein beetje bitcoin (BTC) erin het jaarlijkse rendement flink kan verhogen. In het rapport vergelijkt VanEck zes mogelijke scenario’s en vergelijkt het de resultaten van deze scenario’s.

Het rapport gaat dieper in op verschillende soorten institutionele beleggingsportfolio’s. De best presterende portfolio is er een met 58,5% aan equities, 38,5% aan obligaties en 3% bitcoin. Dit zou in de periode tussen 2012 tot en met 2019 een jaarlijks rendement van 15,1% hebben opgeleverd, aldus VanEck.

Wordt bitcoin uit dit portfolio gehaald dan daalt het jaarlijks rendement naar 10% in dezelfde periode. Wordt er slechts een kleine portie bitcoin aan toegevoegd, zoals 0,5% of 1%, dan kan het jaarlijks rendement met 2% toenemen.

Dat een portfolio met bitcoin erin in de periode van 2012 tot en met 2019 goed presteerde, is geen verrassing. In 2017 steeg bitcoin namelijk naar zijn recordprijs van $20.000 per BTC. Ondanks de terugval in de jaren erop bleef bitcoin een interessante investering.

Uit onderzoek van CNN blijkt namelijk dat een enkele dollar die in 2010 in BTC werd gestopt eind 2019 ruim $90.000 waard zou zijn. Hiermee was bitcoin een veel interessantere investering dan bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen en goud.

Met steeds meer institutionele beleggers die bitcoin als opslag van waarde zien, lijkt de adoptie van de cryptocurrency steeds verder toe te nemen. Bitcoin wordt ook wel het “digitale goud” genoemd omdat het in onzekere tijden in waarde stijgt.

Voorbeelden zijn de recente spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten, het Coronavirus dat in China tot economische en sociale onrust leidt en de handelsoorlog tussen China en de VS.

Vanochtend was te lezen dat bitcoin de psychologische grens van $10.000 heeft doorbroken. Hiermee blijft de steile opwaartse trend die bitcoin begin 2020 inzette intact.