De bitcoin (BTC) analist Plan B, bekend van het populaire stock-to-flow model, beweert dat bitcoin de enige asset op de markt is met een Sharpe ratio hoger dan één. Dat meldt de Nederlander 25 januari op Twitter.

De Sharpe ratio, ontwikkeld door William F. Sharpe in 1966, is een maatstaf die de verhouding aangeeft tussen het eventuele risico en de opbrengst van een investering, oftewel de return on investment (ROI).

“Bitcoin is de enige asset met een Sharpe ratio hoger dan 1 (rendement> risico)! Klassieke assets (aandelen, obligaties, goud) is het risico en rendement in principe 0 van. Zelfs FAANG bedrijven (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) komen niet dicht bij BTC.”

Aldus Plan B. Volgens zijn metingen heeft bitcoin dus een hogere Sharpe ratio dan onder andere goud en FAANG; aandelen van de vijf grootste Amerikaanse technologie bedrijven. Dat zijn Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Alphabet (Google).

Alhoewel er positief over het algemeen op de analyse van Plan B gereageerd is op Twitter, is niet iedereen het ermee eens. Nassim Nicholas Taleb, een Libanese risicoanalist, statisticus en voormalige trader, zegt dat de Sharpe ratio niet toepasbaar is op bitcoin:

Daarop antwoordt Plan B dat Sharpe ratio inderdaad niet werkt voor bitcoin als men klassieke bell curve meetmethodes gebruikt als standaard deviaties en value at risk (VaR). Daarom gebruikt hij het maximale jaarlijkse verlies voor het risico, maar hij zegt dat wellicht fractale dimensies of de Kelly formule beter zouden zijn.

Halving

Plan B heeft ook de aankomende halving, die ergens in mei dit jaar zal plaatsvinden, vergeleken in een grafiek met de vorige twee halvings van bitcoin uit 2012 en 2016. Toen was er geen daling in de hash rate (rekenkracht) noch in de network difficulty (moeilijkheidsgraad) te zien en vond er geen capitulatie onder miners plaats. Tot dusver komt de grafiek van 2020 perfect overeen met die van 2016, zegt Plan B:

Plan B is ook bekend van zijn voorspelling dat bitcoin naar $100.000 zal stijgen. Dat herhaalde hij weer vorig jaar oktober en zei toen dat bitcoin wellicht $100.000 tegen 2020 gaat bereiken.