Op 3 januari zal het Proof of Keys-evenement plaatsvinden. Tijdens dit evenement worden bitcoin (BTC) HODL’ers opgeroepen hun bitcoin van gecentraliseerde exchanges te halen om meer bewustwording te kweken voor de slogan “Not your keys; not your bitcoin”. In een Twitter-post roept de organisator van het evenement, Trace Mayer, zijn volgers op de boodschap te verspreiden.

De uitdrukking “Not your keys; not your bitcoin” betekent in het Nederlands “Niet jouw keys; niet jouw bitcoin”. Het slaat op het feit dat wanneer bitcoin in een wallet van een gecentraliseerde exchange staat, zoals Binance, de eigenaar van het account geen toegang heeft tot zijn eigen private key. 

De private key is letterlijk de sleutel tot alle bitcoin die in jouw bezit is. Raak je deze kwijt dan ben je je bitcoin ook voor altijd kwijt. In het geval dat je bitcoin in een account van een exchange staat, ben je afhankelijk van de exchange of jouw private key wel veilig opgeslagen is.

Het komt nog altijd vaak voor dat een exchange wordt gehackt en dat grote hoeveelheden cryptocurrency worden gestolen. Echter is dat niet het enige gevaar. Ook overheden kunnen beslag leggen op de tegoeden van exchanges, waar dus ook tegoeden van hun klanten tussen kunnen zitten. Zo geeft Mayer in zijn tweet een voorbeeld:

“Onlangs nog “Einstein Crypto Exchange in beslag genomen door Canadese Securities Regulator.” $850m @Tether_to in beslag genomen van Crypto Capital. QuadrigaCX vorig jaar.”

Mayer roept bitcoin-eigenaren dan ook op om op 3 januari alle bitcoin van hun account te halen en in een wallet te zetten waar zij wel toegang hebben tot een eigen private key. Om de boodschap sneller te kunnen verspreiden roept Mayer zijn volgens op om “[Jan/3➞₿🔑∎]” in hun Twitter handle te zetten.